Helsingin poliisilaitoksen romaneihin kohdistamassa ennaltaestämis- ja tiedonkeruuoperaatiossa on syytä epäillä syrjintää, katsoo yhdenvertaisuusvaltuutettu Kristina Stenman.
Yhdenvertaisuusvaltuutetun mukaan Helsingin poliisi kohdisti vuosina 2013–2015 romaneihin laajan ennaltaestämis- ja tiedonkeruuoperaation nimeltä KURI1, joka jatkui osittain myös vuosina 2016 ja 2017.
Yhdenvertaisuusvaltuutettu katsoo, että operaation toimintaohjeen perusteella operaatio perustui yhdenvertaisuuslaissa kiellettyyn syrjivään ohjeeseen.
Poliisihallitus itse arvioi tänä keväänä, ettei asiassa olisi ollut syytä epäillä olleen kyse syrjinnästä. Tästä yhdenvertaisuusvaltuutettu on eri mieltä ja pitää arviota puutteellisena.
Lue myös: Poliisihallitukselta moitteet romanien valvonnasta Helsingin poliisilaitokselle – ei kuitenkaan epäilyä syrjinnästä
Valtuutettu on sitä mieltä, että asiaa olisi tarve käsitellä romaniyhteisön kanssa, mitä poliisi ei ollut esittänyt.
– Operaatiota on selvitetty vasta vuosia jälkikäteen, vaikka siitä on ainakin Helsingin poliisilaitoksella tiedetty laajasti. Tapahtuneen riittävä selvittäminen ja sen avoin käsittely on keskeistä, jotta toimenpiteet romanien poliisia kohtaan kokeman luottamuksen vahvistamiseksi onnistuvat. Romaneilla on asiassa myös oikeus riittävään tietoon, yhdenvertaisuusvaltuutettu Kristina Stenman toteaa.
Hän suosittelee sisäministeriötä ja Poliisihallitusta ryhtymään jatkotoimiin operaation toimintatapojen ja vaikutusten selvittämiseksi ja käsittelemiseksi romaniväestön kanssa.
– Valtuutettu suosittelee, että operaatiota selvitetään lisää analysoimalla operaation merkintöjä. Romaniväestön näkemyksiä tulee kuulla selvitystarpeista. Valtuutettu myös suosittelee, että poliisiin rakennetaan tehokkaita toimia yhteistyön ja luottamuksen rakentamiseksi romaniväestön kanssa. Lisäksi on syytä selvittää, onko muita vastaavia operaatiota ollut, valtuutetun tiedotteessa kerrotaan.