Upea haloilmiö ihastutti taivaalla

Auringon haloilmiö
Lukijan kuva
Julkaistu 12.05.2020 06:44(Päivitetty 12.05.2020 12:21)
Toimittajan kuva
Seppo Haaparanta

seppo.haaparanta@mtv.fi

MTV Uutisten lukija sai ikuistettua kauniin haloilmiön.

*Juttua oikaistu kello 12.21: Auringon kanssa kuvassa ollut valopiste ei ollut Venus vaan optinen heijastus.

Sunnuntaina ihasteltiin kirkkaalla taivaalla näkynyttä haloilmiötä monella paikkakunnalla Suomessa. Muun muassa Tähtitieteellisen Yhdistyksen Ursan Taivaanvahti-palvelussa julkaistiin useampi Jyväskylässä iltapäivällä kuvattu kuva kauniista valorenkaasta Auringon ympärillä.

Sama havaittiin myös Salon Perniössä, MTV Uutisten lukija sai tallennettua taivaan optisen ilmiön.

Kerroimme aikaisemmin tässä jutussa, että valopiste auringon alapuolella olisi Venus, mutta Tähtitieteellisen Yhdistyksen tiedottaja Anne Liljeström oikaisee tiedon. Kyseessä on vain kameran linssin optinen heijastus.

– Heijastumia tulee kuviin usein kun kuvataan kirkasta kohdetta kuten Aurinkoa suoraan. Se ei siis ole Venus, Liljeström kertoo.

Kuvassa näkyvä haloilmiö on ehkä yleisin haloilmiö, niin kutsuttu 22 asteen rengas. Venuksen etäisyys Auringosta on tällä hetkellä yli 22 astetta.

Venuksen voi nähdä tässä kuussa erityisen lähellä Aurinkoa, ja Ursan mukaan planeetta vain jatkaa tähden lähestymistä maasta katsottuna toukokuun edetessä. Venus on 22 asteen renkaan sisällä aikavälillä 20.5.2020 – 18.6.2020.

Toukokuinen kevät on vuodenaikana otollinen haloilmiöiden syntymiseen. Halot muodostuvat, kun Auringon tai Kuun valo taittuu tai heijastuu jääkiteistä, jotka leijuvat ilmakehässä.

Venus on aurinkokuntamme toinen planeetta Auringosta laskien ja on siten kolmantena kiertävää Maata lähempi tähtemme kiertolainen.

Tuoreimmat aiheesta

Tähtitiede