Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen vastaa lukijoidemme liikenneturvallisuusaiheisiin kysymyksiin joka viikko. Lähetä oma kysymyksesi osoitteeseen autot@mtv.fi.
Kysymys: Miksi moottoripyöräilijät ja karavaanarit moikkailevat, kun näkevät lajitovereitaan? Onko moikkauskulttuurista jotain hyötyä?
Vastaus: Morjestus lisää yhteenkuuluvuuden tunnetta tietyn harrastaja- tai ammattiryhmän sisällä.
Moottoripyöräilijät ja karavaanarit morjestavat toisilleen kohdatessaan tien päällä. Tämä hyvää käytöstä ja kohteliaisuutta huokuva tapa ei itse asiassa rajoitu ainoastaan näihin kahteen harrastajaryhmään.
Lue myös: Aloittelevan karavaanarin muistilista: Kun amatööri hyppää matkailuauton rattiin, voi moni asia mennä päin mäntyä
Muun muassa Alfa Romeo -kuljettajat, rättisitikoilla ajavat sekä jenkkiautoharrastajat (varsinkin vanhemmilla jenkeillä ajavat) ovat omaksuneet saman tavan – varmasti vielä joku ryhmittymä jäi tässä mainitsemattakin.
Tilanteen ja oman tahtotilan mukaan
Välillä on varmasti tilanteita, että ajoneuvon turvallinen hallinta ja liikennetilanteesta suoriutuminen edellyttää molempien käsien pitämistä auton hallintalaitteissa ja morjestaminen jää sillä kyseisellä kerralla tekemättä. Pitäähän ajamisen turvallisuus kuitenkin priorisoida etusijalle.
Joukkoon mukaan liittyvä, uusi harrastaja, ei välttämättä tiedä tavasta, mutta oppii sen kyllä suhteellisen nopeasti huomatessaan muiden samanhenkisten toistuvat tervehdykset.
Mukaan mahtuu varmasti myös niitä, jotka eivät yksinkertaisesti, syystä tai toisesta, halua tervehtiä. Siitä, että joku, jolta odottaa tervehdystä, ei tervehdi, ei kannata provosoitua – ei myöskään siitä, että muut tervehtivät, vaikka itse ei halua niin toimia.
Myös linja- ja kuorma-autokuljettajat tervehtivät toisiaan kättä nostamalla eli hieno tapa on käytössä myös tietyissä ammattipiireissä.
Yhtä suurta perhettä
Mielestäni tämä tapa kielii kaiken kaikkiaan oikeasta, positiivisesta asenteesta, jonka soisi liikenteessä yleistyvän muutenkin. Kyseisten ”ryhmien” jäsenet kokevat tietynlaista kaveruutta keskenään ja ovat halukkaita ylläpitämään tätä hyvää yhteishenkeä.
Tapa saattaa madaltaa kynnystä esimerkiksi mennä juttusille toisen samanhenkisen kanssa esimerkiksi taukopaikalla. Kokemusten ja tietotaidon vaihto on arvokasta pääomaa, joka auttaa harrastuksessa tai työssä eteenpäin.
Vastaavaa moikkaamiskulttuuria on myös tieliikenteen ulkopuolella – moikkaavathan patikkaretkeläiset ja veneilijätkin pääsääntöisesti toisiaan.
Lue myös: Yksi näkemys yhdistää lähes kaikkia suomalaisia moottoripyöräilijöitä – tiedätkö, mitä motoristit toivovat autoilijoilta?
MTV Uutiset