Kierrätätkö sinä? – Suomen pahin ruokahävikki ei synny kaupoissa

juusto kauppa
Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen mukaan Suomen tukku- ja vähittäiskauppojen ruokahävikki on noin 70 miljoonaa kiloa vuodessa, eli lähes puolet vähemmän kuin kotitalouksissa.Lehtikuva
Julkaistu 04.06.2015 03:42

MTV UUTISET - STT

Suomessa ei ole tarvetta Ranskan kaltaiselle lainsäädännölle, joka määrää että markettien on kierrätettävä hävikkiruokansa.

Sekä Elintarviketurvallisuusvirasto Evira että vähittäiskaupat ovat yhtä mieltä siitä, että myymättä jäävien elintarvikkeiden kierrätys on meillä jo sangen hyvällä tolalla.

– Ympäristölainsäädäntö rajoittaa tehokkaasti biohajoavan jätteen päätymistä kaatopaikalle, sanoo Eviran ylitarkastaja Tuula Koimäki.

Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen mukaan Suomen tukku- ja vähittäiskauppojen ruokahävikki on noin 70 miljoonaa kiloa vuodessa.

Kotitalouksista roskiin menee lähes tuplamäärä ruokaa: noin 120 miljoonaa kiloa.

Energiaa, multaa ja ruoka-apua 

Kauppojen hävikkiruoat menevät poltettavaksi energiantuotantoon, biokaasuksi ja kompostointilaitoksiin sekä hyväntekeväisyyteen.

Hyväntekeväisyyteen toimittamisessa suurimmat turvallisuusriskit liittyvät helposti pilaantuviin elintarvikkeisiin, joita ovat esimerkiksi tuore liha ja kala, kypsentämättömät einekset ja tuorejuusto.

– Laatuongelmista voi tulla valituksia, ja kylmäketju saattaa olla epävarma. Sen sijaan kuivaelintarvikkeet menevät melko hyvin eteenpäin, Koimäki sanoo.

Myös viimeinen käyttöpäivä -merkinnät vähentävät hyväntekeväisyyteen menevää ruokaa. Järjestelmä kaipaisi uudistusta.

– Monissa tuotteissa, joissa voisi käyttää parasta ennen -merkintää, käytetään turhaan viimeinen käyttöpäivä -merkintää.

Ylijäämäruoan toimittaminen eläinten rehuksi on sekin turhan hankalaa, sillä se vaatii rekisteröitymistä rehualan toimijaksi, Koimäki kertoo.

Edes pakkausmuovi ei häiritse 

Keskon päivittäistavarakaupan vastuullisuuspäällikkö Timo Jäske muistuttaa, että ruokahävikki merkitsee kaupalle myös tappiota. Sekä Kesko, Lidl että S-ryhmä ovat kehittäneet ohjelmia ja ennustusjärjestelmiä, joilla saadaan optimoitua kauppaan tilattavan ruoan määrä.

Suunnittelujohtaja Mika Lyytikäisen mukaan S-ryhmän ruokahävikistä käytännössä kaikki menee kierrätykseen.

– Ensisijaisesti ylijäävät elintarvikkeet lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen. Biojätettä ohjataan myös bioetanolin valmistukseen.

Edes muoviin pakatut tuotteet eivät aiheuta ongelmia, sillä jätelaitokset pystyvät käsittelemään myös pakkausmuovin.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa