"Lidlin roskiin heittämästä ruoasta" leviää video somessa – näin kauppaketju kommentoi

Video "Lidlin roskiin heittämästä ruoasta" leviää somessa 0:38 Video "Lidlin roskiin heittämästä ruoasta" leviää somessa
KATSO VIDEO: Suositulla somevideolla ihmetellään Lidlin käytäntöjä. Lentävätkö leivonnaiset oikeasti roskiin?

Heitetäänkö Lidlissä oikeasti syömäkelpoista ruokaa roskiin? Selvitimme faktat kohuvideon taustalta.

Somepersoona ja turkulainen ravintoloitsija Khaled Azizi jakoi tällä viikolla sometileillään seuraajaltaan saamaansa kuva- ja videomateriaalia suomalaisesta Lidl-myymälästä. Materiaalien perusteella voisi olettaa kauppaketjun heittävän roskiin valtavat määrät paistopisteiden leivonnaisia.

Azizi selostaa videollaan olevansa järkyttynyt siitä, että kyseisiä leivonnaisia ei jaeta esimerkiksi ruoka-apuun. 

– Todella järkyttävän näköistä. Katsokaa omin silmin, sydän särkyy. Lidl, herätkää pliis! Jakakaa niitä vaikka ilmaiseksi. 

Azizin videolla on esimerkiksi TikTokissa jo noin 300 000 näyttökertaa ja yli 15 000 tykkäystä. Videon kommenttikentässä moni tägännyt kommenttiinsa myös Lidlin käyttäjätilin.

Lidl tyrmää videon väitteet: Ruoka ei päädy roskiin

Päätyivätkö hittivideon leivonnaiset todella Lidlissä roskiin? Kysyimme asiaa kauppaketjulta.

– Ruoka on liian arvokasta hukattavaksi, emmekä heitä elintarvikkeita roskiin, Lidlin viestinnästä kommentoidaan MTV Uutisille.

Ruokaviraston mukaan ruoka-avulle voidaan sallia kaupallisesta toiminnasta poikkeavia toimintatapoja. Elintarvikkeiden turvallisuudesta ei kuitenkaan tingitä, ja vastuu siitä on sekä ruokaa lahjoittavilla yrityksillä että ruokaa jakavilla hyväntekeväisyysjärjestöillä. Ruoka-apuun luovutettavien elintarvikkeiden tulee soveltua ihmisravinnoksi eivätkä ne saa aiheuttaa vaaraa ihmisen terveydelle tai johtaa kuluttajaa harhaan.

Videolla näkyneet tuotteet eivät siis päätyneet roskiin, vaan ne jatkoivat matkaansa Lidlin jakelukeskuksen kierrätykseen. Sieltä ne toimitetaan eteenpäin ja hyödynnetään biokaasun tuotannossa. 

– Nämä tuotteet eivät sovellu seuraavana päivänä hukka-alessa myytäviksi tai lahjoitukseen esimerkiksi sen vuoksi, että ne sisältävät helposti pilaantuvia ainesosia, kuten kinkkua, juustoa tai kananmunaa. Myös osa makeista tuotteista kestää säilyttämistä ja pakkaamista huonosti.

Lidl korostaa noudattavansa tuotteiden jaottelussa viranomaisten ohjeistuksia. Hävikkiä torjutaan sopivien tilausmäärien ja tuotteiden nopean kierron lisäksi myös myymällä tuotteita alennettuun hintaan viimeisen myyntipäivän lähestyessä. 

– Alennettuja tuotteita myydään meillä Lidlissä pitkin päivää – ei vain illalla. 

Ruoka-apuun lahjoitetaan ruokaa lähes kaikista myymälöistä

Hävikkiä on kuitenkin Lidlin mukaan hankala poistaa aivan kokonaan. Tästä syystä kauppaketju tekee yhteistyötä ruoka-apujärjestöjen ja muiden myymättä jääneitä tuotteita vastaanottavien tahojen kautta. 

– Lahjoitamme vanhenemassa olevia elintarvikkeita lähes kaikista myymälöistä ja jakelukeskuksista ruoka-apua jakaville järjestöille ja eläinrehuksi.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat