Kierrätyspisteisiin ja niiden läheisyyteen hylätään runsaasti sinne kuulumatonta tavaraa. Yksin Helsingin seudulla kierrätyspisteisiin kuulumattoman tavaran siivoaminen maksaa 200 000 euroa vuodessa.
Kierrätyspiste Vantaan Rekolassa on ankea näky. Sekalaista jätettä ja huonekaluja on kipattu keräysastioiden viereen. Kierrätypisteistä vastaavalle Helsingin seudun ympäristöpalveluille (HSY) ongelma on valitettavan tuttu.
- Kyllä se ihan viikottaista on. Meillä on siivouspartio vuoden joka päivälle siivoamassa näitä paikkoja. Tämä on ihan jatkuvaa toimintaa, kertoo HSY:n käyttöpäällikkö Marjut Mäntynen.
260 000 euroa ylimääräisiä kuluja
Pahin aika on kuun vaihde. Varsinkin silloin kierrätyspisteisiin kertyy huonekaluja ja muuta muuttotavaraa.
Kaikkiaan Helsingin seudun ympäristöpalveluilla on reilut 130 isoa kierrätyspistettä hoidettavanaan. Lisäksi on noin 300 paperinkeräyspistettä.
- Ongelmapaikkoja on noin kymmenen. Muut pisteet pysyvät pääosin siisteinä. Mitä lähempänä asutusta kierrätyspiste on, sitä paremmassa kunnossa se pysyy, tietää Marjut Mäntynen.
Kierrätyspisteiden siivoaminen asiattomasta tavarasta nielee veronmaksajien rahaa. HSY:n laskelmien mukaan kierrätypisteisiin kuulumattomien roskien siivoaminen maksaa 200 000 euroa vuodessa ja lisäksi 60 000 euroa ylimääräisinä jätemaksuina. Samalla summalla voitaisiin esimerkiksi rakentaa 10 uutta kierrätyspistettä. Tehokkaita keinoja ongelman kuriin saamiseksi ei ole löydetty.
- Me on kokeiltu kaikenlaista. On mietitty kameroita, mutta ei se auta, kun on nähty, että joku punapukuinen on tyhjentänyt jätteet sinne. On laitettu kylttejä, joissa kerrotaan, ettei tänne saa jättää mitä tahansa jätettä. Pitäisi olla jotain porkkanaa, kun nämä kepit eivät toimi. Lisää tiedottamista ja muuta semmoista, miettii Mäntynen.
Roskaajia vaikea saada kiinni
Ongelmajätteiden kuten akkujen, maalien ja kylmälaitteiden hylkäämisestä HSY tekee aina rikosilmoituksen ja poliisi on tavoittanutkin muutaman tekijän. Yleensä roskaajien kiinni saaminen on kuitenkin vaikeaa.
- On selvää, että jotkut muut asiat ovat poliisille tärkeämpiä, toteaa Mäntynen.
Tässä asiantuntijan neuvo siihen, mitä kannattaa tehdä, jos sattuu paikalle, kun joku tuo asiatonta tavaraa kierrätyspisteeseen.
- Kannattaa kysyä, että miksi teet näin. Ja tiedätkö, että on olemassa myös Sorttiasemia. Ja että nyt sun jätemaksut maksaa joku muu, onko se oikein, ohjeistaa Marjut Mäntynen
Esimerkiksi sähkölaitteiden, vaarallisten jätteiden ja metalliromun viemisestä ei peritä maksua jäteasemilla.