Kiillottaako media rikoksesta epäiltyjen julkista kuvaa? Toimittajien mukaan haastattelut antavat epäillylle mahdollisuuden rikoksen valkopesuun

MTV:n Uutisaamussa huumerikoksista syytetyn Niko Ranta-ahon oikeudenkäyntiä ja mediaesiintymisiä kommentoivat viestintäyrittäjä, toimittaja Pasi Kivioja ja MTV Uutisten rikostoimittaja Tiia Palmén.

Kivioja muistuttaa, että laki tai Journalistin ohjeet eivät kiellä rikollisten haastattelemista: kyse on enemmän kirjoittamattomista säännöistä. Vaikka toimittaja olisi kuinka kriittinen tahansa, niin epäilty voi vähätellä tai kiistää rikoksen. Esimerkkinä hän mainitsee Niko Ranta-ahon tapauksen.

– Ranta-aho on itse vähätellyt sitä, huumeet ovat hänen liikemiehen portfoliossaan vain yksi asia. Siinä oikean ja väärän raja hämärtyy, Kivioja pohtii. 

Palmén muistuttaa, että rikoksesta epäillyllä on oikeus tulla kuulluksi viimeistään oikeudessa, mutta asiassa on aina toinen puoli.

– Uhrit eivät saisi jäädä täysin pimentoon. Ranta-ahon tapauksessa emme tietenkään tiedä hänen uhrejaan, mutta todennäköisesti kymmenet tai sadat ihmiset ovat käyttäneet hänen Suomeen tuomia huumeita, hän sanoo. 

Myös rikostyypillä voi olla vaikutusta epäillyn näkyvyyteen, samoin yleisön suhtautumisella. Esimerkiksi raiskaajia tai pedofiileja ei Palménin mukaan haastatella mediassa. 

– Ranta-ahosta olen huomannut kritiikkiä siitä, miksi hänen annetaan puhua. Hetki sitten Jari Sillanpäätä syytettiin myös huumerikoksista, niin silloin kukaan ei valittanut, vaan fanit ryhtyivät tukemaan häntä. Aina vaikuttaa myös se, kuka on syytetyn penkillä, Palmén toteaa.

Erilaiset true crime- genreen kuuluvat, tosielämän rikoksiin perustuvat ovat nyt suosittuja. Kiviojan mukaan Ranta-ahon elämästä rakennetaan mediassa "tosielämän saippuaoopperaa". Hänestä on myös tulossa dokumenttisarja syksyllä.

– Siinä liikutaan niillä rajoilla, valkopestäänkö jotakin. Sekin vaikuttaa, onko epäilty itse ollut myötävaikuttamassa, Kivioja sanoo .

Suomessa käänteentekeväksi tekijäksi median tavassa käsitellä rikoksesta epäiltyjä Palmén nostaa Anneli Auerin murhaoikeudenkäynnin. 

– Auer oli ensimmäinen rikollinen, ketä haastateltiin, sen jälkeen oli hyväksyttävämpää kuunnella rikoksesta epäiltyjä, hän sanoo.

Katso koko haastattelu yllä olevasta videosta!

Lue myös:

    Uusimmat