Kiina aikoo "parantaa" Hongkongin korkeimman poliittisen viran eli hallintojohtajan valintaprosessia. Asiasta kerrottiin sen jälkeen, kun Kiinan kommunistisen puolueen keskeiset päättäjät keskustelivat mielenosoitusten riepotteleman Hongkongin tulevaisuudesta vuosittaisessa kokoontumisessaan.
Kiina on pitänyt lausuntonsa epämääräisinä eikä tiedossa ole, miten hallintojohtajan ja muiden keskeisten poliittisten virkojen valintamenettelyä aiotaan muuttaa. Hongkongin ja Macaon lainsäädännöstä Kiinan keskushallinnossa vastaava Shen Chunyao kuitenkin sanoi, että keskushallinnon roolia alueen hallinnollisissa asioissa pitää kehittää vakauden ylläpitämiseksi.
Shenin mukaan tulevat lainsäädäntömuutokset suojaavat kansallista turvallisuutta erityishallintoalueella.
Hongkongin hallintojohtajan valintamenettely on yksi erityishallintoalueen poliittisista kiistakapuloista. Demokratiamieliset toivovat erityishallintoalueelle vapaata ehdokasasettelua ja yleistä äänioikeutta, jonka myös erityishallintoalueen lainsäädäntö sallisi.
Vuoden 2014 laajat mielenosoitukset Hongkongissa saivat alkunsa, kun Kiina ilmoitti, että hallintojohtaja valitaan Kiinan ennalta valitsemien ehdokkaiden väliltä. Hallintojohtajan valinnan tekee nykyisin Kiinaan kallellaan oleva 1200-henkinen valitsijakomitea.
Lehtitiedot: Nykyinen hallintojohtaja saamassa lähtöpassit
Valitsijakomitean päättämän hallintojohtajan sitkeä ongelma on ollut kansan suosion puute. Nykyisen hallintojohtajan Carrie Lamin kannatusluvut ovat ennätyksellisen alhaalla.
Lamin aikana alkoivat Hongkongin laajimmat mielenosoitukset, jotka jatkuvat erityishallintoalueella edelleen. Kaduille kuukausia kokoontuneet mielenosoittajat vaativat muun muassa vapaita vaaleja ja poliisiväkivallan tuomitsemista. Kiinan johto ja Hongkongin aluehallinto eivät ole vaatimuksiin myöntyneet.
Financial Times kertoi viime viikolla, että hallintojohtaja Lam voisi joutua jättämään tehtävänsä ensi keväänä.