Yhdysvallat kertoi eilen jäljittävänsä korkealla Yhdysvaltojen yläpuolella lentävää kiinalaista vakoiluilmapalloa. Kiinan mukaan kyse on karkuteille joutuneesta sääntutkimuspallosta.
Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken on lykännyt Kiinan-matkaansa tapahtuman vuoksi, kertovat muun muassa CNN ja BBC.
Kiinan ulkoministeriö kiisti perjantaina iltapäivällä epäilyt Yhdysvaltain yllä havaitun ilmapallon käytöstä vakoiluun.
Ulkoministeriön tiedottajan mukaan kyseessä on tutkimuskäyttöön, lähinnä meteorologiaan käytetystä pallosta, joka on karannut "heistä riippumattomista syistä", ilmeisesti huonon sään takia, kauas aiotulta reitiltään.
Kiina pahoitteli tapahtumaa ja sanoi jatkavansa yhteydenpitoa Yhdysvaltojen viranomaisiin tilanteen hoitamiseksi.
Ilmapalloilla vakoiltu pitkään
1:25
Ilmapalloja on käytetty vakoiluun ja muihin sotilastehtäviin jo viime vuosisadan puolivälistä asti.
Japanin armeija yritti toisen maailmansodan aikana lennättää polttopommeja Yhdysvaltojen alueelle ilmapallojen avulla. Sotilaskohteita ei vahingoittunut, mutta useita siviilejä kuoli, kun yksi palloista putosi Oregonin metsään.
Lue myös: Nyt myös Kanadassa! Yhdysvallat ja Kanada jäljittävät vakoilupalloja
Heti toisen maailmansodan jälkeen Yhdysvallat alkoi tutkia vakoilupallojen käyttöä. Hallituksen asiakirjojen mukaan Yhdysvallat lennätti 1950-luvulla valokuvauspalloja Neuvostoliiton yläpuolella, kirjoittaa uutistoimisto Reuters.
Kiina-asiantuntijan Craig Singletonin mukaan Yhdysvallat ja Neuvostoliitto käyttivät ilmapalloja laajalti kylmän sodan aikana, ja se on edullinen vakoilumenetelmä.
Satelliitteja edullisempi
Vakoilupallo saadaan taivaalle huomattavasti satelliitteja edullisemmin. Lisäksi sen avulla voidaan tarkkailla laajoja alueita lähempää ja pysytellä kohdealueen yläpuolella pidempään, todetaan Yhdysvaltain ilmavoimille vuonna 2009 laaditussa raportissa.
Vakoilupallot lentävät tyypillisesti 24–37 kilometrin korkeudessa, eli selvästi kaupallista lentoliikennettä korkeammalla. Hävittäjäkoneet lentävät yleensä alle 20 kilometrin korkeudessa.
Ilmapalloja ei voi suoraan ohjata, mutta ne saadaan kohdealueen yläpuolelle muuttamalla korkeutta tuulivirtojen mukaan, todetaan vuonna 2005 tehdyssä tutkimuksessa.
Vaikutti tarkkailevan Yhdysvaltain ydinaselaitoksia
Yhdysvaltain puolustusministeriön Pentagonin mukaan nyt maan ilmatilassa oleva pallo vaikutti tarkkailevan Yhdysvaltain ydinaselaitoksia.
Toimittajille puhuneen ja nimettömänä pysyneen virkamieslähteen mukaan ilmapallo on tarkoitettu tiedusteluun, ja sen nykyinen lentoreitti vie sen usean arkaluontoisen kohteen yli.
Ilmapallon aiheuttama tiedusteluvaara arvioidaan kuitenkin vähäiseksi.
Pallon kerrotaan saapuneen Yhdysvaltain ilmatilaan pari päivää sitten, ja se oli Yhdysvaltain tiedustelun tutkalla jo kauan ennen tätä.