Yhdysvaltain virkamies: Alas ammutussa kiinalaispallossa oli useita antenneja – sen epäillään olleen osa laajempaa valvontalaivastoa

0:38imgKatso myös: Tässä ovat kiinalaisen vakoilupallon jäänteet.
Julkaistu 09.02.2023 21:15
Toimittajan kuva
Kati Hyttinen

kati.hyttinen@mtv.fi

Vakoilupalloksi epäillyssä kiinalaisilmapallossa oli useita antenneja, jotka kykenivät "tiedustelutietojen keruuseen”, kertoo yhdysvaltalainen virkamies. Yhdysvaltain armeija ampui pallon alas Atlantin valtameren yllä viikonloppuna.

Yhdysvaltain edustajainhuone hyväksyi tänään torstaina äänin 419–0 ei-sitovan päätöslauselman, jossa Kiina tuomitaan ilmapallon lähettämisestä Yhdysvaltoihin. Asiasta kertoo Britannia yleisradioyhtiö BBC.

Edustajainhuoneen jäsenet kutsuivat ilmapalloa "Yhdysvaltojen suvereniteetin röyhkeäksi loukkaukseksi".

Kiinan mukaan kyseessä ei ollut vakoilupallo, vaan säähavaintoihin käytettävä ilma-alus, joka ajautui Yhdysvaltain ylle vikaannuttuaan.

Yhdysvallat uskoo kuitenkin, että ilmapallo on osa laajempaa valvontapallolaivastoa, joka on levittäytynyt viidelle mantereelle.

Lue myös: Kiina kieltäytyi puhelusta Yhdysvaltain kanssa vakoilupallon alas ampumisen päivänä

Pallo aiheutti diplomaattisen kriisin

Ilmapallo aiheutti diplomaattisen kriisin Kiinan ja USA:n välille.

Ulkoministeri Antony Blinken perui sen takia Kiinan-matkansa, joka olisi ollut ensimmäinen Yhdysvaltain ja Kiinan välinen korkean tason tapaaminen vuosiin. 

Kiinan arvosteli pallon alasampumista "vastuuttomaksi" teoksi. Sen mukaan teko ei luonut "asianmukaista ilmapiiriä vuoropuhelulle" maiden välillä.

Lue myös: Epäilty vakoiluilmapallo jäähdytti lisää Yhdysvaltain ja Kiinan kylmiä suhteita

1:17imgKatso myös: Yhdysvallat ampui kiinalaisen vakoilupallon alas – silminnäkijä kuvasi tilanteen videolle

Pallossa oli suuria aurinkopaneeleja ja antenneja

Yhdysvaltain ulkoministeriön korkea-arvoinen virkamies kertoi BBC:n mukaan taustatiedotustilaisuudessa tänään, että noin 60 metriä korkeassa ilmapallossa oli suuria aurinkopaneeleita, joilla pystyttiin käyttämään useita aktiivisia tiedustelusensoreita. 

Lisäksi siinä oli antenneja, joilla voitiin kerätä ja paikantaa viestejä.

– Tällaiset antennit on tarkoitettu valvontatekniikkaan, eikä niitä tyyppisesti käytetä tieteelliseen tehtävään, Johns Hopkinsin yliopiston apulaisprofessori Gregory Falco totesi BBC:lle.

Mitä tietoa Kiina keräsi?

Asiantuntijoiden mukaan vielä ei pystytä selvittämään tarkalleen sitä, millaista tietoa Kiina on saattanut yrittää kerätä ilmapallollaan.

Yhdysvaltalaisen ajatushautomon Atlantic Councilin vanhempi johtaja Matt Kroenig arvioi BBC:lle, että se on saattanut siepata radio- ja matkapuhelinviestejä sekä muuta informaatiota sotilastukikohdista, joiden yli se lensi.

Falco sanoi, että tiedot ilmapallon suurista aurinkopaneeleista sekä siitä, että pallo pystyi leijumaan Yhdysvaltain ilmatilassa pitkiä aikoja, ovat huolestuttavia.

Lue myös: Miksi käyttää vakoilupalloja kun satelliittejakin on?

Biden saanut kritiikkiä pallogaten huonosta hoidosta

USA harkitsee parhaillaan toimia Kiinan hallitukseen kytköksissä olevia ryhmiä vastaan.

Presidentti Joe Bidenin poliittiset vastustajat ovat arvostelleet kiivaasti hänen hallintonsa tapaa käsitellä tapausta.

Lue myös: Yhdysvallat ei aio palauttaa epäillyn vakoilupallon jäänteitä Kiinalle

Mediatiedot: Kiina käyttänyt vakoilupalloja jo pitkään

Washington Postin haastattelemien yhdysvaltalaisviranomaisten mukaan Kiina on käyttänyt vakoiluilmapalloja jo useita vuosia. Niitä on ohjailtu osittain Etelä-Kiinan merellä sijaitsevalta Hainanin saarelta.

Lehden haastattelemat useat nimettömät viranomaiset kertovat, että Kiina on pallojen avulla kerännyt sotilaallisia tietoja maista ja alueista, jotka Kiina katsoo olevan sille strategisesti kiinnostavia. Tällaisia maita ovat esimerkiksi Japani, Intia, Vietnam, Taiwan ja Filippiinit.

Viranomaisten mukaan viime vuosina on tehty ainakin neljä pallohavaintoa Havaijilla, Floridassa, Texasissa sekä Yhdysvalloille kuuluvalla Guamilla.

Tuoreimmat aiheesta

Maailmanpolitiikka