Kiina aikoo asettaa pakotteita yhdysvaltalaispäättäjille, jotka ovat näkyvästi kritisoineet Kiinaa Hongkongin erityishallintoalueeseen liittyvissä asioissa.
Samalla Kiina ilmoittaa poistavansa Yhdysvaltain diplomaattipassilla matkustavilta viisumivapauden Hongkongiin ja Macaolle.
Kiinan toimet ovat vastaveto Yhdysvaltain pakotteille. Maanantaina tulivat voimaan viimeisimmät Hongkongin turvallisuuslakiin liittyvät pakotteet, joiden nojalla Yhdysvallat jäädyttää Kiinan kansankongressin pysyväiskomitean jäsenistön varoja Yhdysvalloissa ja estetään heidän matkustamisensa Yhdysvaltoihin.
"Älkää jatkako tätä väärää ja vaarallista tietä"
Kiinan ulkoministeriön tiedottaja Hua Chunying kertoi, että Kiinan pakotteet kohdistuvat niihin virkamiehiin ja päättäjiin, jotka ovat "suoriutuneet huonosti" Hongkongin liittyvissä asioissa.
Huan mukaan pakotteet kohdistuvat myös listattujen henkilöiden lähipiiriin.
Kiinan mukaan Yhdysvaltain reagoiminen Hongkongin tapahtumiin tarkoittaa puuttumista Kiinan sisäisiin asioihin.
– Älkää jatkako tätä väärää ja vaarallista tietä tämän pidemmälle, Hua varoitti.
Hongkongissa kesäkuussa voimaan tulleen turvallisuuslain on tulkittu kaventavan Hongkongin autonomista asemaa.
Hongkongin oma parlamentti ei päässyt asiasta yksimielisyyteen, joten laki nuijittiin läpi Kiinassa.
Lue myös: Miten Kiinassa ei ole ollut tietoakaan koronan toisesta aallosta? Suomalaisprofessori kertoo, kuinka kovilla keinoilla tauti on pidetty kurissa
Australialle lisätulleja
Kiinan kärhämä jatkuu myös toisella rintamalla, Australiassa.
Kiina ilmoitti torstaina asettavansa Australialle viinejä koskevia uusia tuontitulleja, minkä odotetaan edelleen heikentävän maiden välisiä suhteita.
Tuoreimmat rypyt maiden suhteeseen syntyivät, kun Australia pyysi tutkinnan käynnistämistä koronaviruspandemian alkuperästä.
Viruspandemia alkoi levitä ensin Wuhanin kaupungissa, mutta Kiina on kiistänyt, että virus olisi saanut alkunsa sen maaperältä.
Kiina on taloudellisella muskelillaan rankaissut Australiaa aikaisemminkin.
Lokakuussa Kiina syytti Australiaa viinin dumppaamisesta markkinoille ja pisti ne ankaralle verolle.
Tätä ennen Kiina on muun muassa lopettanut australialaisen naudanlihan tuonnin ja asettanut ohralle tuontitullin.Vastaavanlaisia taloustoimia on nähty Kanadassa, jossa Kiina riitelee Huawein pidätetyn talousjohtajan kohtalosta.