Samaan aikaan kuin eri puolilla maailmaa podetaan koronaviruksen toista aaltoa, taudin synnyinsijoilla Kiinassa ole toisesta aallosta tietoakaan.
Viime kuukausina uusien koronatartuntojen päiväkohtainen määrä on Kiinassa laskettu korkeintaan kymmenissä kun Yhdysvalloissa puhutaan sadoista ja Venäjällä sekä Intiassa kymmenistä tuhansista uusista tartuntatapauksista päivittäin.
Herää kysymys, miten niin väkirikkaassa maassa tartuntojen suhteellinen osuus on nyt niin pieni.
Vaikka vanhat tilastot arveluttavat, professori luottaa tietoihin
Kiinan yhteiskunnan ja kulttuurin professori Matti Nojonen Lapin yliopistosta toteaa, että Kiinassa ei yksinkertaisesti ole koronaviruksen toista aaltoa.
Hänen mukaansa maan tautitilastoihin voidaan uskoa. Hän perustelee asian sillä, että eri puolilla maata on useampi miljoona ulkomaista toimijaa, jotka ovat säännöllisesti yhteydessä kotimaihinsa. Nojosen mukaan tieto välittyisi kyllä ulkomaailmaan, jos maassa sairastuisi tai kuolisi paljon määriä ihmisiä.
– Kyllä asiantuntijat ovat sitä mieltä, että tilastot pitävät paikkaansa. Ei ole ainakaan mitään suurta eroa, hän toteaa.
Sen sijaan hän suosittelee skeptisyyttä tarkastellessa Kiinan tilastoja ensimmäisestä koronavirusaallosta. Sen jälkeen tilastojen muokkaamiselle tai salaamiselle ei hänen tietojensa mukaan ole ollut tarvettakaan.
Lue myös: CNN: Kiina pimitti ja vääristeli koronalukuja alkuvuodesta – kuolleita todellisuudessa kaksinkertainen määrä
Rajut toimenpiteet ja massatestaukset
Nojosen mukaan Kiinan tilanteen taustalla ovat rajut rajoitustoimet ja miljoonien kansalaisten koronatestaus. Hän kuvailee maan testauskapasiteettia massiiviseksi.
Maassa on havaittu paikallisia koronatartuntoja, mutta niihin reagointi antaa hyvän kuvan Kiinan tavasta ratkaista ongelma. Esimerkiksi jokin aika sitten Shanghaissa paljastuneen koronatapauksen jälkeen koko kaupunginosa suljettiin ja sen asukkaat testattiin koronan varalta. Näin maa estää taudin leviämisen.
Nojosen mukaan elämä maassa kulkee muuten tavanomaisissa uomissaan.
– Yhteiskunta toimii tällä hetkellä normaalisti. Toki ihmiset pitävät sosiaalista etäisyyttä ja maskeja julkisilla paikoilla, hän kuvailee.