Kiina ilmoitti tiistaina jäädyttävänsä Hongkongin luovutussopimukset Kanadan, Australian ja Britannian kanssa vastavetona maiden vastaaville päätöksille, kertoo uutistoimisto AFP.
Hongkongin kiistanalaisen turvallisuuslain seurauksena Kanada, Australia ja Britannia ovat aiemmin heinäkuussa ilmoittaneet jäädyttävänsä luovutussopimuksensa Hongkongin kanssa.
Tiistaina joukkoon liittyi myös Uusi-Seelanti. Lisäksi Australia jatkoi yhteensä noin 10 000:n maassa asuvan hongkongilaisen viisumeita viidellä vuodella.
Kiistelty ja laajasti kritisoitu turvallisuuslaki tuli voimaan kesäkuun lopussa. Laki määrää kovia rangaistuksia muun muassa itsenäisyyden kannattamisesta. Kiinan ulkoministeriön edustaja Wang Wenbin syytti maiden käyttävän turvallisuuslakia tekosyynä luovutussopimusten jäädyttämiseen.
Kanadan, Australian ja Britannian "virheelliset toimet" ovat "vakavasti vahingoittaneet oikeudellisen yhteistyön perustaa", Wang sanoi tiistaina. Myös Yhdysvallat on viitannut olevansa valmis jäädyttämään sopimuksen.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on vastannut Kiinan masinoimaan turvallisuuslakiin muun muassa viemällä Hongkongilta erityisaseman, joka takasi alueelle esimerkiksi kauppaan, tulleihin ja matkustamiseen liittyviä etuja.
Uusi-Seelanti sai jo varoituksen
Uuden-Seelannin ulkoministeri Winston Peters kertoi aiemmin tiistaina maan jäädyttäneen luovutussopimuksensa Hongkongin kanssa. Asiasta uutisoivat muun muassa New Zealand Herald -lehti ja uutissivusto Stuff.
Ministerin mukaan Uusi-Seelanti ei turvallisuuslain vuoksi enää voi luottaa siihen, että Hongkongin rikosoikeusjärjestelmä on itsenäinen Kiinasta. Luovutussopimuksella voidaan mahdollistaa rikoksentekijän siirtäminen toiseen maahan.
Lisäksi ulkoministerin mukaan Uusi-Seelanti tekee muutoksia siihen, miten se kontrolloi joidenkin arkaluontoisten tuotteiden, kuten armeijan teknologian, vientiä Hongkongiin. Uusi-Seelanti päivitti myös Hongkongin matkustustiedotetta.
Kiinan ulkoministeriön Wang Wenbin varoitti tiistaina Kiinan vastaavan Uuden-Seelannin ilmoitukseen samaan tapaan kuin muillekin maille, jos maa ei peru toimiaan.