Kiina lämmittelee suhteitaan Afganistaniin – mutta ei hyvää hyvyyttään

Erityisesti naisten ja tyttöjen oikeuksien sortamisella kyseenalaista mainetta niittänyt Taleban-hallinto on vienyt Afganistanin kansainvälisen hylkiön asemaan. Tämä ei kuitenkaan koske yhtä erittäin suurta toimijaa: Kiinaa.

Mailla on ollut lukuisia kahdenvälisiä korkean tason tapaamisia, joissa on päätetty muun muassa uusista taloudellisista hankkeista sekä liikenneyhteyksien parantamisesta.

– Afganistanin islamilainen emiraatti on hyvin haastavaa maastoa, mutta kiinalaisille on tyypillistä hakea itselleen hyötyjä menemällä sinne, minne muut eivät mene, tiivistää tutkija Valerie Niquet pariisilaisesta Strategian tutkimuksen säätiöstä.

– Kiinalaiset ojentavat käden afganistanilaisille, jotka tarvitsevat kaikkea mahdollista tukea, hän jatkaa.

Viime syyskuussa Kiinasta tuli ensimmäinen ulkomaa, joka nimitti lähettilään Kabuliin. Tammikuun lopulla oli Taleban-hallinnon vuoro, kun Afganistanin lähettiläs ojensi valtuuskirjansa Kiinan presidentti Xi Jinpingille Pekingissä.

Taleban vaikenee uiguureista

Lähettiläiden nimittäminen oli sikäli erikoista, ettei Kiina ole vielä virallisesti tunnustanut Taleban-hallintoa. Tällainen tasapainottelu mahdollistaa kahdenvälisten suhteiden kehittämisen ilman, että Kiina erottuisi täysin Afganistanin nykyhallinnon tuomitsevista muista maista.

– Uskon, että kun kaikkien osapuolten huolenaiheisiin puututaan voimakkaammin, Afganistanin hallituksen diplomaattinen tunnustaminen seuraa luonnollisesti, Kiinan ulkoministeriön tiedottaja kuitenkin ennusti.

Kansainvälinen yhteisö on vaatinut Afganistanin johtajilta ihmisoikeuksien parempaa kunnioittamista. Kun YK:n turvallisuusneuvosto äänesti viime vuoden lopulla Afganistanin-erityislähettilään tehtävän perustamisesta, pidättäytyivät Kiina ja Venäjä äänestämästä. Muut turvaneuvoston jäsenet sen sijaan tukivat talebanien vastustamaa hanketta.

– Kiina ei periaatteessa välitä naisten oikeuksista. Jos on Kiinan edun mukaista lähentyä Taleban-hallintoa, Kiina ei aseta sille ehtoja, Niquet sanoo.

Vastavuoroisesti Taleban-hallinto ei ole tehnyt numeroa Kiinan islaminuskoisen uiguurivähemmistön kaltoinkohtelusta ja ihmisoikeuksien loukkauksista Afganistaniin rajoittuvalla Xinjiangin alueella.

Talebanin edellisellä valtakaudella vuosina 1996–2001 satojen uiguurimilitanttien kerrottiin käyttäneen Afganistanin aluetta suojapaikkanaan. Nyt Afganistan on vakuuttanut, ettei se salli alueensa käyttämistä terrori-iskuihin naapurimaita vastaan. Toinen naapurimaa Pakistan on tosin ollut tästä eri mieltä.

Kuparia, öljyä, aurinkoa

Kiinaa houkuttelevat Afganistanissa maan suuret ja monelta osin hyödyntämättömät mineraali- ja öljyvarat sekä mahdolliset markkinat kiinalaistuotteille.

–  Afganistanin suuret luonnonvarat, kuten kupari, litium ja harvinaiset maametallit, tarjoavat Kiinalle huomattavat taloudelliset mahdollisuudet, sanoo apulaisprofessori Jalal Bazwan Kardanin yliopistosta Kabulista.

Pian Pekingiin saapumisensa jälkeen Afganistanin suurlähettiläs Bilal Karimi aloitti keskustelut valtiollisen MCC-yhtön kanssa Mes Aynakin kupariesiintymän hyödyntämisestä. Kabulin lähellä sijaitseva esiintymä on tiedossa olevista maailman toiseksi suurin.

Kiinalaisyhtiö sai luvan esiintymän hyödyntämiseen jo vuonna 2008, mutta Afganistanin levottomat olot ovat estäneet projektin etenemisen tähän saakka.

Afganistanin luoteisosassa on puolestaan aloitettu öljyn pumppaaminen 18 lähteestä kiinalais-afganistanilaisena yhteistyönä.

Afganistanin viranomaiset ovat myös kertoneet kiinalaisyhtiöiden aikovan rakentaa Afganistaniin aurinkovoimaa puolen miljardin dollarin arvosta.

Uudella silkkitiellä

Kiina ja Afganistan ovat naapureita, mutta yhteistä rajalinjaa mailla on vain 76 kilometriä. Sitäkin aiotaan hyödyntää: rakenteilla on 300 kilometriä tietä Afganistanin Badakhshanin maakunnasta Kiinan vastaiselle rajalle.

Uuden tieyhteyden odotetaan lisäävän huomattavasti maiden kahdenvälistä kauppaa, jota tehdään nykyisellään vain noin 1,5 miljardin dollarin arvosta vuodessa.

Kiinaa houkuttaa Afganistanissa myös maan strateginen sijainti Kiinan kunnianhimoisen Uusi silkkitie (Belt and Road) -hankkeen kannalta. Afganistan on tärkeä osa taloudellisessa käytävässä, joka johtaa Kiinasta Pakistaniin päätepisteenä Gwadarin satama, josta Kiinalle aukeaa pääsy Arabianmerelle.

Vyö ja tie -hankkeen nimi on kirjoitettu kiinaksi Kabulissa pienen Chinatownin muodostavan kahden kerrostalon toiselle katolle. Kahdeksankerroksissa rakennuksissa myydään, vähemmän yllättäen, halpoja kiinalaistuotteita.

Lue myös:

    Uusimmat