Kiina lennätti ennätysmäärän sotilaslentokoneita Taiwanin puolustusvyöhykkeellä

kiinan lippu kuvituskuva
Julkaistu 02.10.2021 11:04

MTV UUTISET – STT

Taiwan kertoo Kiinan lennättäneen 38:aa sotilaslentokonetta Taiwanin puolustusvyöhykkeellä Kiinan kansallispäivän juhlinnan yhteydessä perjantaina.

Taiwanin puolustusministeriön mukaan vyöhykkeelle tuli ensin 22 hävittäjää, kaksi pommikonetta ja yksi sukellusveneentorjuntakone, ja myöhemmin samana päivänä vyöhykerajan ylitti vielä 13 konetta.

Puolustusvyöhyke ei ole sama asia kuin Taiwanin alueellinen ilmatila, vaan siihen kuuluu huomattavasti suurempi alue, joka osittain osuu myös Manner-Kiinaan ja Kiinan omalle puolustusvyöhykkeelle.

Kiinan hallinto lähettää usein sotilaskoneita Taiwanin puolustusvyöhykkeelle osoittaakseen voimiaan, ja presidentti Xi Jinpingin aikana koneiden vierailut ovat olleet lähes päivittäisiä.

Viime kuussa Kiina lennätti alueella 24:ää konetta sen jälkeen kun Taiwan oli hakenut mukaan Tyynenmeren alueen kauppasopimukseen.

Perjantainen tunkeutuminen herätti Taiwanissa kuitenkin erityisen terävää vastustusta.

–  Kiina on ollut riidanhaluinen ja vahingoittanut alueellista rauhaa ryhtymällä kiusaamaan.

– On selvää, että kansainvälinen yhteisö tuomitsee Kiinan tällaisia tekoja yhä enemmän, Taiwanin pääministeri Su Tseng-chang sanoi toimittajille lauantaina.

Ennätyksellinen vuosi

Viime vuonna ennätykselliset 380 sotilaskonetta kävi Taiwanin puolustusvyöhykkeellä.

Tämä vuosi rikkoo jälleen ennätyksen: kuluvan vuoden ensimmäisten yhdeksän kuukauden aikana lukema on jo yli 500, ja perjantainen määrä oli yksittäisen päivän ennätys.

Edellinen ennätysluku oli kesäkuun puolivälistä, jolloin päivän aikana 28 sotilaskonetta ylitti vyöhykerajan.

Aiemmin suurten konejoukkojen lähettäminen Taiwaniin oli harvinaista, mutta kahden viime vuoden aikana koneita on lentänyt puolustusvyöhykkeillä viestinä Kiinan tyytymättömyydestä milloin mihinkin Taiwanin ratkaisuun.

Demokraattisen Taiwanin 23 miljoonaa asukasta elävät jatkuvan Kiinan hyökkäysuhan alla.

Kiina kokee Taiwanin kuuluvan sille, ja viranomaiset ovat vannoneet jonakin päivänä ottavan alueen haltuunsa tarvittaessa vaikka voimakeinoin.

Kiinan paine Taiwanin suuntaan on kasvanut erityisesti vuoden 2016 presidentinvaalien jälkeen.

Vaalit voittanut Tsai Ing-wen pitää Taiwania jo täysin itsenäisenä.

Aiemmin tällä viikolla Kiina syytti Britanniaa "pahanilkisistä aikeista", kun Britannian fregatti kulki Taiwaninsalmen läpi.

Taiwaninsalmi on länsimaiden mielestä kansainvälistä merialuetta. Kiina taas pitää Taiwania omana maakuntanaan ja siten myös sitä ympäröiviä vesiä omina aluevesinään.

Tuoreimmat aiheesta

Kiina