Kiinalaissijoittajien katse on Euroopassa viime vuosina kääntynyt pohjoiseen, ja kiinnostus näkyy Suomessa.
Kansainvälistymispalveluja tarjoavan Finpron alaisen Invest in Finlandin johtaja Antti Aumo kertoo, että kiinalaisten kanssa on parhaillaan käynnissä yli sata aktiivista investointineuvottelua. Luku on Aumon mukaan suuri verrattuna yleiseen tasoon.
Suomeen tulevien kiinalaissijoitusten arvo on noin 7 miljardia, kertoo työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikkö Jari Gustafsson.
Kiina ylsikin viime vuonna ensimmäistä kertaa kymmenen merkittävimmän sijoittajamaan joukkoon, kun tarkastellaan Suomeen perustettujen ulkomaalaisten yritysten määrää. Tämä käy ilmi Finpron ja Invest in Finlandin seurannasta.
– Viime vuotta voi pitää euroissa mitattuna kiinalaissijoitusten ennätysvuotena. Jatkossa samanlaista investointibuumia ei euromääräisesti välttämättä nähdä, koska viime vuoden luvut perustuvat poikkeuksellisen isoihin yksittäisiin investointeihin, Aumo kertoo.
Pekingissä suurlähettiläänä toiminut Gustafsson huomauttaa, että Suomella on ollut kokoonsa nähden poikkeuksellisen tiivis taloussuhde Kiinaan jo vuosikymmenet.
Kiinan presidentti Xi Jinping vierailee tällä viikolla Helsingissä, mikä osaltaan vahvistaa suhteen jatkumoa. Aumo ja Gustafsson arvioivat kummatkin, että vierailun aikana tuskin on luvassa julkistuksia uusista jättikaupoista, mutta yhteistyösopimuksia todennäköisesti allekirjoitetaan.
"Poliittinen ohjaus etäällä"
Kiinalaisten into shoppailla teknologiayrityksiä on nostanut Euroopassa esiin pelkoja, onko kauppojen takana muutakin kuin taloudellisia tavoitteita. Aumo toppuuttelee huolia.
– Meidän arvio on, että ainakin Suomeen laajentuneet kiinalaisyritykset ovat investoineet pitkäjänteisesti, hyödyntääkseen suomalaista tutkimus- ja kehitysympäristöä.
Gustafsson puolestaan sanoo, että kiinalaisrahaan kannattaa suhtautua samalla tavalla kuin muihin Euroopan ulkopuolelta tuleviin investointeihin.
– Kiinalaisten suhteen ei ole sellaisia erityisiä huolenaiheita, jotka johtaisivat siihen, että kiinalaisia investointeja pitäisi tarkastella eri tavalla kuin esimerkiksi amerikkalaisia investointeja.
Hän pitää Suomeen tulleiden kiinalaissijoitusten poliittista linkkiä melko ohuena.
– Vaikka on kiinalaisia institutionaalisia valtio-omisteisia sijoittajia, ne ovat useimmiten sellaisia, jotka ovat jo Euroopassa ja hakevat nyt mahdollisuuksia muualta.
"Suomi pärjää Piilaaksolle"
Suomessa kiinalaissijoittajia on kiehtonut erityisesti innovaatiot bio-, cleantech- ja digialoilla. Aumon mukaan Suomi pystyy kilpailemaan teknologiaosaamisellaan.
– Jos Kiinasta käsin katsoo, mennäänkö (Kalifornian) Piilaaksoon vai Suomeen, niin esimerkiksi 20 hengen tutkimus- ja kehitystiimin kustannus on puolet pienempi Suomessa kuin Piilaaksossa.
Kiinalaisten huomion ovat onnistuneet kiinnittämään myös suuret biojalostamohankkeet. Esimerkiksi kiinalaisyhtiö Kaidi kaavailee biopolttoaineiden tuotantolaitosta Kemiin. Kaidin Suomen-toimitusjohtaja Carl Haglund kertoo STT:lle sähköpostitse, että hanke etenee hyvin.
– Kiinan presidentin vierailu on positiivinen asia, mutta hankkeemme eteneminen ei ole sidoksissa vierailuun. On hienoa että moni kiinalainen yritys suunnittelee investointeja Suomeen. Näiden yhteisvaikutus on piristysruiske Suomen taloudelle.