Stubb ottaa mukaansa Kiinaan valtavan yritysvaltuuskunnan – nämä ovat vierailun talouspanokset

1:47imgKatso video: Tällainen seurue Stubbin mukana Kiinaan matkustaa.
Julkaistu 25.10.2024 19:24
Toimittajan kuva
Valtteri Kykkänen

valtteri.kykkanen@mtv.fi

Tasavallan presidentti Alexander Stubb tekee ensi viikolla valtiovierailun Kiinaan. Pekingiin ja Shanghaihin suuntautuvan matkan aikana hän tapaa muun muassa Kiinan presidentin Xi Jingpingin. Kyseessä on ensimmäinen Suomen presidentin valtiovierailu Kiinaan seitsemään vuoteen.

Hallituksen ministereiden lisäksi presidentin seurueeseen kuuluu myös yli 30-henkinen yritysvaltuuskunta. Elinkeinoelämän vaikuttajien lisäksi valtuuskunnassa on mukana edustajia useasta eri yrityksestä. Mukana ovat muun muassa Nokia, Kone, Wärtsilä, UPM, Valio, Atria, Vaisala sekä Finnair.

Kiinaan suuntaa myös betonirakenteiden liitososia valmistavan Peikko Groupin toimitusjohtaja Topi Paananen. Peikko Group on toiminut Kiinassa 13 vuotta ja työllistää siellä 250 ihmistä.

– Tähän vierailuun liittyen meillä ei ole sellaisia isoja kauppoja, joita pitäisi jotenkin signeerata. Meillä on pieniä projekteja koko ajan ja niitä tehdään koko ajan. Mutta totta kai tämä vahvistaa ajatuksiamme siitä, miten markkinat ovat mahdollisesti muuttumassa ja vahvistaa niitä asiakassuhteita, joita meillä jo on, Paananen toteaa.

Lue myös: Kuninkaalliselta illalliselta oululaiseen kauppakeskukseen: Video näyttää presidenttiparin hengästyttävän kuukauden

Suomi jälkijunassa

Kiina on Suomen viidenneksi tärkein vientimaa. Tavaraviennin arvo oli viime vuonna 3,5 miljardia euroa, mikä oli 12 prosenttia vähemmän kuin toissa vuonna. Suomalaisia yrityksiä Kiinassa toimii muutama sata.

Suomi-Kiina kauppayhdistyksen puheenjohtaja Timo Helosuo arvioi, että korkean tason vierailulla voi olla suuri merkitys varsinkin pk-yrityksille. Helosuon mukaan koronapandemian jälkeen moni maa riensi vahvistamaan kahdenvälisiä kauppasuhteita Kiinan kanssa, mutta Suomi nojasi enemmän EU:hun.

– Muut Euroopan maat ovat olleet aika aktiivisia pandemian jälkeen. Suomi tulee vähän jälkijunassa ja nyt me otamme sitä kiinni. Se tarkoittaa käytännössä markkinaosuuksia, joita jaetaan uudestaan pandemian jälkeen ja me haluamme vahvistaa sitä.

Yksi presidentin mukana Kiinaan reissaavista elinkeinoelämän vaikuttajista on Elinkeinoelämän keskusliitossa kansainvälisestä kaupasta ja kauppapolitiikasta vastaava johtaja Timo Vuori. Hän pitää valtiovierailua tärkeänä, koska Kiina on viime vuosina muuttunut niin poliittisesti kuin taloudellisesti.

– Pitää tunnustella, mihin Kiina on menossa. Yritysten pitää tunnustella riskejä Kiinaan liittyen, mutta myös mahdollisuuksia. Silloin yritykset näkevät, mihin kannattaa varautua, Vuori toteaa.

"Täytyy muistaa, että olemme EU-maa"

Autoritaarisesti johdettu Kiina on toisaalta yritykselle myös riskialttiimpi ympäristö toimia. Taiwanin tilanne on tulenarka ja eskaloituessaan sillä voisi olla vaikutuksia maailmantalouteen. Kauppasotien mahdollisuus pitää myös ottaa huomioon. 

EK:n kyselyjen perusteella 15 prosenttia ulkomaankauppaa tekevistä yrityksistä pitää Kiinaan liittyvää riskiä tai riippuvuutta merkittävänä. Toisaalta valtaosa on myös hajauttanut riskiä esimerkiksi siirtämällä tuotantoa muualle.

Timo Vuori pitää yhtenä Kiinaan liittyvänä riskinä valtion tiukentunutta otetta taloudesta. Samoin väestön ikääntymistä. Markkina on kuitenkin valtava ja tarjoaa mahdollisuuksia. Bisnespuheen lisäksi Stubbin valtiovierailu on mahdollisuus nostaa esiin muitakin suomalaisille tärkeitä arvoja.

– Peräänkuulutetaan toimivaa markkinaa. Eli ei valtiontukia, vaan tervettä kilpailua. Nämä asiat ovat tärkeitä ja nämä meidän täytyy pitää mielessä, kun mennään Kiinaan. Samaan aikaan täytyy muistaa, että olemme EU-maa, joka seisoo myös EU:n päätösten takana. Liittyy se sitten kauppapolitiikkaan tai muihin asioihin, Vuori toteaa.

Tuoreimmat aiheesta

Kiina