Kiina luo historiaa kerta toisensa jälkeen, mitä tulee avaruuden olosuhteiden haastamiseen.
Kiinalainen avaruusluotain laskeutui ensimmäisenä ihmishistoriassa Kuun pimeälle eli kaukaisimmalle puolelle 3. tammikuuta 2019. Luotaimen mukana on kuljetettu muun muassa puuvillansiemeniä, jotka on nyt saatu itämään.
Ensimmäinen vihreä verso Kuussa
Tiistain tiedotteessaan kiinalaiset tutkijat julkaisivat kuvia pienenpienestä kasvin alusta satojen tuhansien kilometrien päässä Maasta.
Yksi kasvin itämisen tarkoituksista on saada tietoa siitä, pystyykö kasvi kasvamaan ympäristössä, jossa on vähemmän painovoimaa kuin Maassa.
Chang'e 4 -luotain
Luotaimen, joka tunnetaan nimellä Chang’e 4, toivotaan saavan vastaus moneen kysymykseen matkansa aikana. Yksi tavoite on muun muassa selvittää, löytyykö Kuusta vettä.
Ihmiskunnalla on kasvin kasvattamisesta avaruudessa jo aikaisemminkin onnistuneita tuloksia, mutta Kuun pinnalla tähän ei ole aiemmin ryhdytty.
Biologinen saavutus
Chongqingin yliopiston dekaani ja tutkimuksen pääsuunnittelija Xie Gengxin avaa tunnelmia luotaimen saavutuksista yliopiston blogissa.
– Siementen itämisen seurauksena on saatu toteutettua ihmishistorian ensimmäinen biologinen saavutus kuussa. Nämä tulevat olemaan ensimmäiset vihreät kasvinlehdet, jotka Kuussa tullaan näkemään.
Kiinalaiset tutkijat paljastavat, että heidän aikomuksenaan on saada itämään Kuussa lisäksi peruna, lituruoho ja rapsinsiemenet.
Tutkimuksen tulokset ovat arvokasta tietoa. Ne saattavat kertoa ratkaisevasti, voidaanko Kuun pintaa hyödyntää tulevaisuudessa myös ihmiskunnan käyttöön.
Uusia tutkimuksia tulossa
Kiinan tutkimukset eivät suinkaan ole pelkästään Chang’e 4-luotaimen varassa. Maanantaina Kiinan avaruusjärjestö tiedotti Chang’e 5-luotaimesta, jonka on määrä suunnata kohti Kuuta tämän vuoden lopulla.
Luotaimen tavoitteena on tuoda näytepalasia Kuusta tutkittavaksi Maahan.