Vuosikymmenten hiljaiselon jälkeen monien valtioiden katseet ovat kääntyneet jälleen kohti Kuuhun tehtäviä miehitettyjä lentoja. Kuuta saatetaan käyttää tulevaisuudessa myös välietappina Marsiin suuntautuvilla lennoilla. Kiinalaisen Chang'e-4 luotaimen tekemät mittaukset Kuun säteilypitoisuuksista aiheuttavat kuitenkin huolta.
Chang'e-4 on tutkinut säteilypitoisuuksia Kuun pimeällä puolella, eli sillä puoliskolla, joka ei koskaan näy Maahan.
Lue myös: Tällainen on Kuun pimeä puoli, jolle kiinalaisluotain laskeutui – lämpötilaero yöllä ja päivällä jopa 300 astetta
South China Morning Post kertoo, että luotaimen välittämien tietojen mukaan säteilypitoisuudet Kuussa ovat 200-kertaisia Maahan verrattuna. Kansainvälisen ISS-aseman lukemiin verrattuna säteilytaso on 2,6-kertainen.
Tutkimus on tehty yhteistyönä kiinalaisten ja saksalaisten tutkijoiden kanssa ja sen tulokset on julkistettu Science Anvances-julkaisussa.
Lue myös: Chang'e-4-luotain laskeutui onnistuneesti Kuun "pimeälle puolelle"
Nyt mitatuilla säteilymäärillä on merkittävää vaikutusta, kun astronautit oleskelevat Kuussa pidempiä aikoja. Astronautit voivat suojautua säteilyltä esimerkiksi peittämällä Kuussa olevat asuintilat kuun pintamateriaalien avulla.
0:51Video Kiinan kuuluotaimen laukaisusta.
Avaruuden säteilypitoisuudet muodostavat riskin astronauteille etenkin pidemmillä avaruusmatkoilla. Avaruuden säteilyaltistuksesta voi seurata ihmisille mm. syöpää ja muita haittavaikutuksia.