Kiinaan vietävää 2000 sinikettua odottaa viranomaisten lähtötarkastus: "Jos kriteerit eivät täyty, ketut voidaan palauttaa tarhalle"

2:05img
Julkaistu 17.01.2020 19:28
Toimittajan kuva

Anu Korhonen

anu.korhonen@mtv.fi

@anukoooo

Kokkolasta Kiinaan vietäville siniketuille ei ole vielä tehty viranomaisten lähtötarkastusta. Ruokaviraston virkaeläinlääkärit tarkastavat kettujen hyvinvoinnin ja kuljetusolosuhteet ennen lähtöluvan saamista.

Kunnan virkaeläinlääkärit tekevät ensimmäiset viranomaistarkastukset ketuille ja kuljetuskalustolle kettujen lastausvaiheessa. Ruokavirasto tarkastaan tilanteen vielä lentokentällä. 

– Siellä katsotaan eläinten hyvinvointi, kuljetusolosuhteet ja asiakirjat ja jos nämä ovat kunnossa ei ole mitään estettä lähteä. Jos kriteerit eivät täyty tai jokin asia on puutteellinen, eläimet voidaan palauttaa takaisin tarhaan, Ruokaviraston vientijaoston päällikkö Tuula Lundèn kertoo. 

Kuljetusolosuhteet epäilyttävät

Ketut on tarkoitus siirtää rekkojen kyytiin huomenna lauantaina. Kettujen kasvattajat ja MTK ovat huolissaan Liettuasta tilattujen rekkojen puhtaudesta.

– Rekat eivät näytä kauhean puhtailta ja meidän tietojen mukaan kuljetuskaluston häkitkään eivät vastaa eläinsuojeluvaatimuksia, MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila sanoo. 

Turkisala on huolissaan kettujen Kiinassa saamasta kohtelusta. Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liiton toiminnanjohtaja Marja Tiuran mukaan alalla ei ole tietoa, millaiset olosuhteet kettuja perillä odottavat.

– Mihin eläimet lopulta päätyvät, millaiset kasvatusolosuhteet, rehu ja huolenpito ketuilla on, siitä meillä ei ole mitään tietoa tässä vaiheessa. Emme missään tilanteessa hyväksy tällaista villiä toimintaa, se ei kerta kaikkiaan sovi. 

Vaikutuksia turkistarhaajien elantoon

Turkiskasvattajat pelkäävät elantonsa puolesta, jos iso joukko Suomessa jalostettuja siitoskettuja viedään Kiinaan.

– Olemme jo valmiiksi vaikeassa tilanteessa ylituotannon takia, ja jos kilpailija saa markkinoille vastaavaa tuotetta halvemmilla kustannuksilla, niin kyllähän se on meille kestämätön tilanne, Rannikon turkistarhaajien puheenjohtaja Arto Isopahkala harmittelee. 

Tuoreimmat aiheesta

Kokkola