Kokkolan keskustan ulkopuolella sijaitsevan Vitsarin Shellin pihalla on käynnissä räjähdysherkkä tilanne, vaikka tarhaajat vakuuttavat, että kyseessä on rauhanomainen mielenilmaus. Kymmenet tarhaajat eri puolilla Pohjanmaan aluetta partioivat huoltoaseman pihalla seisovien liettualaisrekkojen ympärillä.
– Seuraamme tilannetta ja yritämme estää siitoskettujen lähtemisen täältä Kiinaan, kertoo Rannikon turkistarhaajien puheenjohtaja Arto Isopahkala.
Taustalla on vuosikausien kiista, joka liittyy turkiskettujen jalostukseen. Suomalainen turkis on maailmanlaajuisesti tunnustettu laadustaan, jonka Kiina yrittää nyt varastaa konkreettisella tavalla.
– Me olemme Suomessa jalostaneet kettua jo sata vuotta ja nostaneet sillä laadun huipputasolle. Nyt kiinalaiset haluavat oikotien ja viedä suoraan meidän jalostuksemme tuotteet Kiinaan, kertoo Isopahkala.
– Suomalainen turkistarhaus loppuu kokonaan, jos laatu nyt viedään kovalla rahalla Kiinaan, turkistarhaajien puheenjohtaja jyrähtää.
Kiinalaiset ostivat kokonaisen tarhan
Isopahkala muistuttaa, että Kiina on yrittänyt ostaa siitoskettuja aiemminkin. Muutaman kerran se on onnistunut, mikä on merkinnyt suomalaismyyjille eli kovalla rahalla houkutelluille tarhaajille sertifikaatin menetystä ja häviämistä alalta.
– Nyt kun he eivät ole enää onnistuneet tässä, he ostivat koko tarhan täältä Kokkolan alueelta. Nyt he voivat viedä omat siitoskettunsa Kiinaan täältä, kertoo Isopahkala.
Kiina pystyy tuottaman turkikset halvemmalla
Kiinalaiset ovat turkisalalla alakynnessä. Vaikka tuotanto on suurta, laatu ei riitä vaativille ja maksaville asiakkaille. Suomalainen turkis on myös laajemman valvonnan ja sääntelyn alaisena.
– Onhan meillä eläinsuojelu aivan toisella tasolla kuin Kiinassa. Siksi Kiina pystyy tuottamaan jatkossa turkikset halvemmalla, jos he nyt saavat laadukkaan kannan siitoskettujen avulla.
Kuljetuskone tilattu lauantaille
Tarhaajat pääsivät siitoskettujen viennin jäljille kuljetusyritysten kautta.
– Kuljetusyritykset ottivat yhteyttä ja kertoivat, että heiltä yritettiin tilata turkiskyyti lauantaiksi Vantaalle. Yhteen lentokoneeseen mahtuu kaksi ja puoli tuhatta kettua, kertoo Isopahkala.
Suomalaisyritykset eivät suostuneet kyyditykseen, joten kiinalaistarhaaja on tilannut kolme rekkaa Liettuasta, ne ovat sikakuljetusautoja.
– Näissä ei saisi turkiseläimisä kuljettaa suuren sikaruttovaaran vuoksi, sanoo Isopahkala.
Lue myös: Kokkolasta aiotaan viedä eläviä sinikettu-uroksia Kiinaan – Turkistarhaajat vastustavat
Kettujen arvo Kiinassa 10 miljoona euroa
Bisnes turkisalalla on kovaa. Kiinalaiset maksavat yhdestä siitosuroksesta 500 euroa, joten lähdössä on reippaan miljoonan euron lasti.
– Kiinassa he myyvät nämä siitosketut kolmen tuhannen euron kappalehintaan, eli isot rahat ovat kyseessä ja isot rahanmiehet tässä takana, kertoo Isopahkala.
Kiinassa lastin hinta nousee siis lähelle 10 miljoonaa.
Tulli, poliisi ja eläinvalvonta hälytetty
Periaatteessa kyse on laillisesta operaatiosta nyt, kun kiinalaiset ovat ostaneet tarhan itselleen.
– Me yritämme saada viranomaiset puuttumaan kuljetukseen ja sikaruttovaaraan ja olemme hälyttäneet tullin, poliisin ja eläinvalvonnan viranomaiset, kertoo Isopahkala.
Suomessa turkiseläimiä ei saa kuljettaa yli 65 kilometriä ilman asianomaista koulutusta ja turkiskuljetuslupaa.
– Nyt testataan se, kuinka viranomaiset toimivat tässä asiassa, sanoo Isopahkala.