SuomiAreenassa Huomenta Suomessa keskusteltiin molekyylitason asioista, tarkemmin sanottuna genomitiedosta.
Suomen molekyylilääketieteen instituutin professorin Aarno Palotien mukaan genomitieto tarkoittaa, että henkilön koko perimä analysoidaan. Genomitieto voidaan analysoida mistä tahansa kudoksesta, jossa on soluja.
– Meidän kannaltamme kiintoisin asia on se, kun esitämme kysymyksen, onko siellä joitakin geenejä, jotka olisivat yhteydessä joihinkin sairauksiin. Opittaisiinko me jotakin tästä yhteydestä ja sairauden mekanismista, eli toisin sanoen siitä, miten se sairaus syntyy, Palotie selittää.
Palotien mukaan erityisen kiinnostavaa on se, että geneettisestä alttiudesta löytyy merkkejä lähes mihin tahansa sairauteen, kun näytemäärät ovat tarpeeksi suuria.
Geneettisiä taustatekijöitä voi löytyä esimerkiksi myös trauma-alttiudelle.
CRISPR-Cas kaipaa lisätutkimusta
CRISPR-Cas tekniikalla, eli geenisaksilla, voidaan niin sanotusti leikata virheellisiä osia pois genomista.
Kiinalainen lääkäri käytti CRISPR-Cas9-menetelmää leikatakseen alkiolta pois HIV:lle altistavan geenivariantin. Tiedemaailma ei ottanut kokeilua vastaan hyvällä, mutta nyt venäläinen lääkäri aikoo yrittää samaa uudelleen.
Palotie tyrmää suunnitelman täysin.
– Kuulostaa yhtä sekapäiseltä, kuin kiinalainen lääkäri. Täysin moraalittomalta ja typerältä. Eiköhän tämä tullut aika selväksi.
Palotien mukaan on vastuutonta tehdä alkiolle muutoksia, joiden lopputulosta ei voida tietää.
– Se ei sovi lääkärin moraaliin.
Geenien sekoittuminen lisääntymisessä on eri asia.
– Se, että mennään tuonne porilaiseen yökerhoon ja haetaan sieltä pari, jonka kanssa lisäännytään, on jokaisen oma asia. Sitä korjaa evoluutio, jos menee pieleen.
Palotien mukaan CRISPR-Cas-tekniikka kaipaa vielä paljon lisätutkimusta.