Viikko sitten laukaistu kiinalainen raketti putosi Maahan eilen lauantaina, uutisoi muun muassa uutistoimisto Reuters.
Yhdysvaltain puolustusministeriön alainen asevoimien sotatoimialueen päämaja U.S Space Command julkaisi lauantaina tviitin, jossa kerrotaan Pitkä marssi 5B -mallin raketin lentäneen Intian valtameren yli.
Kyseessä oli miehittämätön alus, joka ammuttiin Wenchangin avaruuskeskuksesta Kiinan trooppiselta Hainanin saarelta 24. heinäkuuta.
Lue lisää: Kiina laukaisi avaruusasemansa toisen moduulin
U.S Space Command ohjasi tviitissä kysymykset raketin jäänteisiin ja siitä irronneeseen romuun liittyen Kiinaan.
Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.
Uutistoimisto Reuters kirjoitti aiemmin sunnuntaina, että NASA ei ole saanut Kiinalta tietoja raketin lentoradasta tai siitä, minne koneesta irronnutta romua on voinut tippua.
Brittiläisen BBC:n mukaan kiinalaiset viranomaiset ovat kuitenkin myöhemmin antaneet romun putoamiskoordinaatit. Kiinalaisviranomaisten mukaan suurin osa raketin jäänteistä paloi ilmakehässä Tyynenmeren pohjoisosissa.
Raketin irroneet osat eivät ole todennäköisesti pudonneet asutusalueelle, arvioivat asiantuntijat BBC:n mukaan. Todennäköisempää on, että raketti tai sen osat ovat tippuneet mereen.
Videot palavasta raketista leviävät sosiaalisessa mediassa
Sosiaalisessa mediassa on levinnyt vuorokauden aikana videoita oletettavasti raketista lähteneestä romusta.
Uutistoimisto CNN on julkaissut erään Twitter-käyttäjän videon, jossa silminnäkijän videolle on oletettavasti tallentunut ilmakehässä palava raketti.
Massiivisen, yli 20 tonnia painava raketti näyttäisi laskeutuvan hallitsemattomasti Malesian yllä.
CNN ei kuitenkaan ole voinut vahvistaa videon aitoutta.
Katso jutun alussa olevalta videolta, miltä ilmakehässä palanut raketti näytti Intian valtameren yllä.
NASA ärähtää Kiinan toiminnasta
Kiinan toiminta on herättänyt närkästystä. Uutissivusto CNN:n mukaan kyseessä on jo kolmas kerta, kun Kiina on saanut kritiikkiä vastaavanlaisista toimista.
Maa on antanut aiemminkin rakettiensa tai niiden osien pudota hallitsemattomasti. Esimerkiksi toukokuussa 2020 kiinalaisraketin palaset vahingoittivat kiinteistöjä Norsunluurannikolla.
Yhdysvaltojen avaruushallintovirasto NASA syytti viime vuonna Kiinaa ”vastuullisten standardien laiminlyönnistä avaruusromuun liittyen”.
NASAn johtaja Bill Nelson peräänkuuluttaa vastuullisuutta – jo pelkästään ihmisten turvallisuuden takaamiseksi.
– Kaikkien avaruudessa liikennöivien maiden pitäisi noudattaa vakiintuneita käytäntöjä ja tehdä oma osansa jakaakseen tämäntyyppistä tietoa eteenpäin, jotta roskien mahdolliset vaikutukset ja riskit voidaan ennustaa luotettavasti, Nelson kommentoi Reutersin mukaan.
Lue myös: Kuva kuvalta: Nämä asiat selvisivät Nasan uutuusteleskoopin mykistävistä otoksista – planeetalla merkkejä vedestä, pilvistä ja sumusta
2:26