Kiinalaisten väitetään olevan amerikkalaisen sähköautoteknologian perässä pahoin aikein – FBI:n johtaja varoittaa "tuplahuijauksesta"

Vaikka jännitteet Kiinan ja Yhdysvaltojen välillä ovat lieventyneet, ovat korkean tason viranomaiset esittäneet kovia väitteitä kiinalaisyritysten motiiveista tehdä yhteistyötä amerikkalaisten kanssa. Amerikkalaisviranomaiset ovat huolissaan kiinalaisten liiketoimintatavoista, jotka voivat olla vahingollisia muun muassa yhdysvaltalaisille autovalmistajille.

Kiinan sähköautomarkkinat ovat maailman suurimmat. Niiden kehityksen tai valmistuksen parissa toimivia yrityksiä on maassa jo satoja. Mikäli Teslaa ei oteta lukuun, ovat yhdysvaltalaiset autovalmistajat ryhtyneet tekemään merkittävämpiä satsauksia sähköautojen kehitykseen vasta viime vuosina.

Yhdysvaltain hallituksen vastavakoilukeskuksen johtaja William Evanina pitääkin amerikkalaisia sähköautoja ilmailuteknologian ohella kaikkein merkittävimpänä kohteena kiinalaisten epärehellisille pyrkimyksille. Evanina arvioi, että Kiinan kauppasalaisuusvarkaudet eri aloilla maksavat Yhdysvalloille vuosittain yhteensä 300–600 miljardia dollaria.

Myös Yhdysvaltain keskusrikospoliisin eli FBI:n johtaja Christopher Wray varoittaa amerikkalaisia yhtiöitä Kiinan ja kiinalaisyritysten motiiveista.

Tuplahuijaus?

Center for Strategic and International Studies -tutkimuskeskuksen konferenssissa puhunut Wray pitää itsestäänselvyytenä, että monet kiinalaiset yhtiöt pyrkivät hyötymään yhdysvaltalaisten valmistajien teknologiasta sen sijaan, että kehittäisivät omaansa.

Wrayn mukaan jotkin kiinalaisyhtiöt haluavat välttää raskaan innovaatiotyön viemällä amerikkalaisyhtiöiltä tuotesuojauksen piirissä olevaa teknologiaa.

– Sen jälkeen kiinalaisyritykset käyttävät amerikkalaisten innovaatioita kilpaillessaan heitä vastaan – ja tällä tavalla huijaavat mennessä ja tullessa, Wray sanoi.

"Kumppanuus voi vaikuttaa hyödylliseltä"

FBI:lla on tällä hetkellä käynnissä noin tuhatkunta tutkintaa liittyen kiinalaisten yrityksiin varastaa amerikkalaista teknologiaa. Tyypillisesti käytettyihin metodeihin kuuluvat Wrayn mukaan niin tietomurrot kuin yritysvakoilukin.

Immateriaalioikeuksien varastamiselta ei ole helppoa välttyä kokonaan, mutta Wray kehottaa yhdysvaltalaisia yrityksiä panostamaan turvallisuuteen, tarkastelemaan toimitusketjujaan ja ottamaan annetut varoitukset vakavasti harjoittaessaan liiketoimintaa kiinalaisyhtiöiden kanssa.

– Vaikka kumppanuus kiinalaisen yrityksen kanssa voi tällä hetkellä vaikuttaa hyödylliseltä, voi amerikkalaisyhtiö menettää teollisoikeuksiaan pidemmällä aikavälillä.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun Kiinan ja kiinalaisyhtiöiden rehellisyys on kyseenalaistettu amerikkalaisviranomaisten taholta. Kiinan Washingtonin-suurlähetystö on pitänyt väitteitä täysin perusteettomina.

Lue myös:

    Uusimmat