Viaton valokuva auringonlaskusta olikin kiinalaisen teollisuusvakoilijan kikka

Kiina on valmis käyttämään monia keinoja saadakseen taloudelleen etulyöntiaseman muihin nähden. Yritysvakoilu on epärehellisistä keinoista yksi, ja käytetyt menetelmät tietojen toimittamiseksi voivat olla luovia. Esimerkiksi käy General Electricillä paljastuneen vakoojan tapaus.

Kyseessä oli digitaalinen valokuva auringonlaskusta. General Electricillä työskennellyt Zheng Xiaoqing lähetti kuvan itselleen.

Yhdysvaltojen oikeusministeriön mukaan Zheng oli piilottanut kuvaan työnantajansa yrityssalaisuuksia, tässä tapauksessa GE:n kehittämien kaasu- ja höyryturbiinien lapojen yksityiskohtia.

Varastetut tiedot kätkettiin kuvaan

Salainen tieto oli piilotettu kuvaan binäärikoodilla. Tekniikkaa kutsutaan steganografiaksi. Käytännössä se tarkoittaa, että datatiedosto piilotetaan toisen datatiedoston sisään.

USA:n oikeusministeriön mukaan Zheng oli tällä tekniikalla välittänyt useita kertoja yrityssalaisuuksia kiinalaiselle vastaanottajalle. Tietojen arvo oli useita miljoonia dollareita.

Ne päätyivät hyödyttämään Kiinan hallitusta, joka tähtää maailman ykkösvaltioksi. Osana tätä Kiina pyrkii saavuttamaan teknologisen johtoaseman. Keinoja kaihtamatta.

Varaslähtö tuotekehitykseen

Teknologisten salaisuuksien varastaminen on houkuttelevaa, koska ne antavat vastaanottajalle varaslähdön: miksi käyttää miljoonia tai kymmeniä miljoonia tutkimukseen, kun valmiit tuotekehityksen hedelmät voi saada varastamalla.

Se on toki laitonta ja moraalitonta, mutta geopoliittiseen kärkiasemaan pyrkivän Kiinan johtaja Xi Jinping tuskin menettää sen takia yöuniaan.

Kiinan teollisuusvakoilu on selvästi valtiojohtoista, kertoi FBI:n johtaja Christopher Wray Lontooseen kokoontuneille länsimaiden yritysjohtajille, kirjoittaa BBC.

– Kiina pystyy nopeuttamaan oman teollisuutensa tuotekehitystä merkittävästi ryöstämällä länsimaisten yritysten aivotyön tulokset. Lopulta Kiina voi pystyä hallitsemaan keskeisiä teollisuuden aloja, sanoi Wray.

Wray varoitti, että Kiina käy nuuskimassa isoja Fortune 100 -yrityksiä ja pieniä startuppeja, kaikilla aloilla: ilmailuteollisuus, tekoäly, lääketeollisuus...

Mikään ei ole Wray mukaan liian suurta tai liian pientä.

Lue myös:

    Uusimmat