Kiinan ja Venäjän pommikoneet tehneet yhteislentoja lähellä jännitteisiä Etelä-Korean ja Japanin aluevesiä – "Vakava turvallisuusuhka"

Kiinan ilmavoimien Navy J-11-hävittäjä
Venäjä ja Kiina ovat lentäneet yhteisiä partiolentoja strategisilla pommikoneilla Japaninmeren yllä. Kuvassa kiinalainen J-11 -hävittäjä. Yhdysvaltojen puolustusvoimat
Julkaistu 07.06.2023 17:03
Toimittajan kuva

Jani Rolamo

jani.rolamo@mtv.fi

@namatsuu

Kiina ja Venäjä ovat jo toista päivää tehneet pommikoneillaan yhteislentoja lähellä Japanin ja Etelä-Korean aluevesiä. 

Sekä Etelä-Korea että Japani lähettivät omia hävittäjiään ilmaan vastauksena pommittajien lentoon tiistaina. Tällöin neljä venäläistä ja neljä kiinalaista pommikonetta lensivät yhdessä Japaninmeren ja Itä-Kiinan meren yli.

Japani on kommentoinut lentoja "vakavaksi kansalliseksi turvallisuusuhaksi". 

– Jatkuvat strategisten pommikoneiden yhteislennot maamme lähialueilla kertovat [sotilaallisen] aktiviteetin lisääntymisestä alueella, ja ovat selkeästi tarkoitettu vihamielisiksi teoiksi maatamme kohtaan, totesi kabinetin päällikkö Hirokazu Matsuno keskiviikkona.

Lennot ylsivät myös Etelä-Korean ilmapuolustustilaan, mistä syystä se lähetti hävittäjiä pommittajia vastaan, uutisoi korealainen uutistoimisto Yonhap News

Ilmapuolustustila ei ole sama asia kuin ilmatila, joita koskevat kansainväliset lait, vaan se on kansallisesti määritetty puolustusraja, jonka ylittäminen ilman varoitusta saa aikaan hävittäjien lähettämisen ilmaan.

Kiina on aiemmin ilmoittanut, että sen partiolennot Venäjän kanssa eivät ole kohdistuneet kolmannen osapuolen kohteisiin.

Lue myös: Täpärä tilanne: Kiinalainen J-16-hävittäjä hätyytteli "aggressiivisesti" Yhdysvaltain tiedustelukonetta Etelä-Kiinan meren yllä

Jännitteet lisääntyneet Itä-Aasiassa

Keskiviikon partiolennot olivat jo kuudennet Venäjän ja Kiinan yhteislennot vuoden 2019 jälkeen. Jännitteet Aasian-puoleisella Tyynenmeren alueella ovat lisääntyneet, kun Yhdysvallat, Kiina ja muut maat ovat lisänneet sotilaallista läsnäoloaan alueella. 

Turvallisuushuolia Itä-Aasiassa ovat viime aikoina lisäksi lisänneet Pohjois-Korean yritykset laukaista ensimmäinen vakoilusatelliittinsa avaruuteen.

Lue lisää: Pohjois-Korea väittää laukaisseensa tiedustelusatelliitin, joka kuitenkin putosi mereen

Japanin, Yhdysvaltojen ja Etelä-Korean suurlähettiläät Kiinassa ovat pitäneet ensimmäiset kolmikantaneuvottelut Pekingissä, ja vaihtaneet näkökantoja alueelliseen tilanteeseen, Japanin Kiinan-suurlähetystöstä kerrotaan.

Lue myös: Kiina varoittaa: Aasiaan ei tule perustaa "Naton kaltaisia" liittoumia – tämä selkkaus kiristää tilannetta

Tuoreimmat aiheesta

Kiina