Venäläiset ja kiinalaiset pommikoneet lensivät ensimmäistä kertaa yhdessä Yhdysvaltojen Alaskan lähellä

Yhdysvaltojen mukaan kyse on ensimmäisestä maiden tämänkaltaisesta yhteisoperaatiosta.

Venäläiset ja kiinalaiset pommikoneet partioivat yhdessä lähellä Alaskaa keskiviikkona. Torstaina asiaa toimittajille kommentoinut Yhdysvaltain puolustusministeri Lloyd Austin sanoi, ettei partio ollut yllätys ja että Yhdysvallat seurasi koneita.

Kiina ja Venäjä järjestävät säännöllisesti yhteisiä sotaharjoituksia, mutta Austinin mukaan kyse oli ensimmäisestä kerrasta, kun Kiinan ja Venäjän nähtiin lentävän yhdessä tällä tavalla.

Austinin mukaan koneet olivat lähimmillään noin 300 kilometrin päässä Yhdysvaltain ilmatilasta.

Pohjois-Amerikan ilmapuolustuskeskus Norad ilmoitti keskiviikkona, että amerikkalaiset ja kanadalaiset sotakoneet olivat tunnistaneet kaksi venäläistä ja kaksi kiinalaista pommikonetta kansainvälisessä ilmatilassa lähellä Alaskaa.

Noradin mukaan tunnistettuja koneita ei nähty uhkana.

Venäjä ja Kiina kommentoivat

Venäjän puolustusministeriön mukaan koneet lensivät Venäjän kaukoidän itäisimmällä laidalla ja Beringinsalmen yllä eivätkä loukanneet ulkomaista ilmatilaa.

Sekä Venäjä että Kiina sanoivat, että lentoa ei ollut suunnattu kolmansia maita vastaan. 

Kiinan puolustusministeriöstä sanottiin myös, ettei lennolla ollut mitään tekemistä nykyisen kansainvälisen ja alueellisen tilanteen kanssa.

Partiolennolla lensivät Venäjän mukaan maan strategiset TU-95MS-ohjustukialukset ja Kiinan ilmavoimien strategiset Xian H-6-pommittajat.

Yhdysvaltalaiskoneita Suomen ilmatilassa sunnuntaina

Partiolento tehtiin vain päiviä sen jälkeen, kun parvi yhdysvaltalaisia pommikoneita oli lentänyt Suomen ilmatilassa sunnuntaina.

Suomen puolustusvoimien mukaan lento oli osa liittolaismaiden välistä yhteistoimintaa ja yhteistä harjoittelua.

Aiemmin samana päivänä Venäjän puolustusministeriö oli ilmoittanut lähettäneensä hävittäjiä karkottamaan kaksi Yhdysvaltojen strategista B-52H-pommikonetta, jotka olivat ylittämässä sen rajan Barentsinmeren yläpuolella.

Lue myös:

    Uusimmat