Yhdysvaltain ja Kiinan kiristyneet suurvaltasuhteet tulevat vaikuttamaan Nato-jäsenyyden myötä myös Suomeen, kertoo professori Matti Nojonen Lapin yliopistosta.
– Natohan on nyt laajentumassa Aasiaan ja Tyynenmeren alueelle. Se on aukaisemassa konttorin Japaniin, ja Japani oli mukana nyt Saksassa ja Tsekeissä sotaharjoituksissa. Kiinan näkökulmasta tämä on selkeästi uhka, Matti Nojonen sanoo MTV Uutisten haastattelussa.
Suomi joutuu laajentamaan turvallisuuspoliittista katsettaan yhä enemmän kohti Kiinaa.
– Turvallisuuspuolella ollaan jo oltu huolissaan Kiinasta ja sen toiminnasta myös Suomessa, lähinnä ajatellen erilaista vakoilutoimintaa tai teollisuusvakoilua, mikä on ihan luonnollista. Mutta nyt tähän tulee sotilaspoliittinen ulottuvuus.
Lue myös: Blinken aloitti keskustelut Kiinassa, tapaaminen ulkoministerin kanssa "rakentava"
Tuoreessa hallitusohjelmassa sanotaan, että Kiinan kanssa tullaan ylläpitämään toimivia suhteita, koska se on merkittävä kauppakumppani, mutta toisaalta strategisia riippuvuussuhteita Kiinaan tulisi katkaista.
– On erittäin mielenkiintoinen kysymys, miten se tasapaino löydetään. Mehän olemme hyvin monella sektorilla täysin riippuvaisia Kiinasta, siis kulutushyödykkeissä ja raaka-aineissa. Mutta hyvä puoli on, että Kiina on myös riippuvainen Euroopan markkinoista, ei pelkästään Suomesta. Eli tässä joudutaan tukeutumaan EU:n markkinoihin. EU:n markkinat ovat yksi keskeisin Kiinan ulkomaankaupan kohde, Nojonen selittää.
Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken vierailee tänä viikonloppuna Kiinassa. Vierailun keskeisin tavoite on Nojosen mukaan puheyhteyden luominen kahden suurvallan välille.
– Tässä ihan taannoin Kiinan ja Yhdysvaltain puolustusministerit olivat samassa konferenssissa, ja he eivät keskustelleet keskenään, Nojonen huomauttaa.