Kiina on kaikessa hiljaisuudessa ottanut itselleen tilaa kansainvälisessä politiikassa ja maailman areenoilla. Tuleeko Kiinasta maailman ainoa supervalta?
Kiina on viime aikoina noussut hiljalleen tasaveroiseksi suuravallaksi Yhdysvaltojen rinnalle. Ulkopoliittisen instituutin tutkimusprofessori Mikael Mattlin havainnollistaa, että Kiinan suuruus riippuu täysin siitä, mitä mittaria katsotaan.
– Jos katsotaan ulkomaankauppaa, Kiina on tällä hetkellä maailman suurin kauppamahti ja hyvin iso toimija ulkomaan sijoituksissa kehittyviin maihin. Mutta jos puhutaan kansainvälisistä rahoitusmarkkinoista, Kiinan rooli on huomattavan paljon pienempi, Mattlin sanoi.
Kiina alkaa myös olla toiseksi isoin sotilasmahti heti Yhdysvaltojen jälkeen. Kiinan laivasto on Mattlinin mukaan alusmäärällä mitattuna jo Yhdysvaltojen laivastoa suurempi. Kun katsotaan kokonaiskuvaa, olennaiseksi eroksi muodostuu kuitenkin Kiinan muodollisten liittolaisten verkoston puuttuminen.
– Kiina ei ole levittäytynyt maailmalle eikä sillä ole tukikohtia kuten Yhdysvalloilla.
Lue myös: Kiinalaismediat: Kiina on aloittanut sotaharjoituksensa Taiwania ympäröivällä merellä
Jännitteinen suhde
Mattlin ei näe, että Kiinasta olisi tulossa maailman supervalta, vaikka aiheella on spekuloitu vuosia ja annettu erilaisia ennusteita siitä, milloin tämä voisi tapahtua.
Kiina kuitenkin pyrkii olemaan vahva vastapuoli Yhdysvalloille. Mattlinin mukaan aseellista konfliktia maiden välillä pyritään välttämään viimeiseen saakka sekä Kiinan että Yhdysvaltojen puolelta.
– Mutta tämä on suhde, joka on kehittynyt siihen pisteeseen, että sitä on vaikea pitää enää täysin ystävällisenä suhteena enää. Siinä väistämättä tulee olemaan jännitteitä eikä sitä pysty vakauttamaan pysyvästi.
Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana.
Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12.
Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä.
Jos Kiina uhkaisi Yhdysvaltojen maailmanherruutta, siitä voisi koitua ongelmia muullekin maailmalle, mutta Mattlin pitää tätä visiota vielä melko kaukaisena.
– Kiinan ambitiot ovat ottaneet takapakkia viime vuosina ja tilanne näyttää aika erilaiselta kuin vielä 5-6 vuotta sitten. Monet hankkeet eivät ole menneet eteenpäin, Mattlin summaa.
10.8. kello 10.10 juttua korjattu: Muokattu juttua ja otsikkoa, suhteita Yhdysvaltojen ja Kiinan välillä ei enää voi pitää täysin ystävällisinä, ei Kiinaa, kuten jutussa aiemmin luki.