Kiinan valtiota kritisoinut bloggaaja katosi mystisesti vuonna 2021 – vaimo kertoo nyt CNN:lle karusta kohtalosta

vakoilu
Vaimo kertoo, että noin kuusi poliisia vei miehen väkisin pois heidän yhteisestä kodistaan 10. toukokuuta 2021. Hän kertoo, ettei saanut tietää miehensä oikeudenkäynnin vaiheista juurikaan, sillä rikossyyteet koskivat ”valtiosalaisuuksia.”/All Over Press
Julkaistu 29.04.2023 19:30

Silja-Riikka Seppälä

silja-riikka.seppala@mtv.fi

Anonyymin kiinalaisen bloggaajan pitämä blogi Program Think haastoi 12 vuoden ajan kirjoituksillaan Kiinan mielivaltaisia ja autoritäärisiä otteita sekä valtion valvontaa.

Blogi tarjosi muun muassa teknisiä tietoturvaohjeita siitä, kuinka henkilöllisyytensä voi peittää Kiinan verkossa ja maan palomuurin ja sensuurin kiertää turvallisesti. Lisäksi blogissa oli poliittisia kommentteja siitä, kuinka Kiinan kommunistisen puolueen totalitääristä hallintoa voi vastustaa.

Program Thinkin lukijakunnan kasvaessa myös Kiinan viranomaisten tarkkailu laajeni.

Toukokuussa 2021 blogi hiljeni yhtäkkiä.

Seuraajat pelkäsivät, että viranomaiset olivat päässeet kirjoittajan jäljille. Blogin kirjoittaja oli nimittäin luvannut seuraajilleen, ettei pysyisi yli kahta viikkoa hiljaa.

Poliisijoukko vei väkisin kotoa

Nyt bloggaajan vaimo on avannut suunsa yhdysvaltalaismedia CNN:lle. Bloggaaja Ruan Xiaohuan tuomittiin hänen mukaansa ainakin seitsemäksi vuodeksi vankeuteen "valtiovallan kumoamiseen yllyttämisestä".

CNN:n mukaan pariskunta tapasi yliopistossa, mutta mies luopui tutkinnostaan pian hurahdettuaan tietotekniikkaan. Ruan työskenteli useissa Kiinan tunnetuissa kyberturvallisuusyrityksissä, ennen kuin ryhtyi bloggaamaan.

Vaimo kertoo, että puolenkymmentä poliisia vei miehen väkisin pois heidän yhteisestä kodistaan 10. toukokuuta 2021. Hän kertoo, ettei saanut tietää miehensä oikeudenkäynnin vaiheista juurikaan, sillä rikossyyteet koskivat "valtiosalaisuuksia".

Lue myös: Kiina aikoo viedä 3D-tulostimen Kuuhun ja aloittaa "kuutiilien" printtailut

Oikeudenkäynti salassa

Oikeudenkäynti pidettiin vaimon mukaan täysin salassa. Vaimo kertoo haastattelussa, että hän sai tavata miehensä vasta tuomion antamisen yhteydessä.

– Hän oli epätavallisen laiha, ja hiukset olivat muuttuneet lähes kokonaan valkoisiksi, nainen kuvailee CNN:lle.

Yhdysvaltalaismedian mukaan poliittisesti arkaluontoisissa tapauksissa Kiinan valtio myös kieltäytyy usein nimeämästä perheelle asianajajia ja määrää sen sijaan omat asianajajansa.

CNN kertoo pyytäneensä Shanghain korkeimmalta kansantuomioistuimelta kommenttia, mutta jääneensä ilman vastausta.

– Kiinassa sinun ei tarvitse välittää politiikasta, mutta politiikka tulee ja kiinnittää sinuun huomiota, Program Think kirjoitti blogikirjoituksessa 4. kesäkuuta 2011.

Vaikka Kiinan viranomaiset eivät ole julkisesti yhdistäneet Ruania Program Thinkiin tai edes maininneet blogin olemassaoloa, monet ihmisoikeusjärjestöt, kuten PEN America ja Human Rights Watch, ovat yhdistäneet kirjoittajan ja katoamisen ja vaatineet bloggaajan välitöntä vapauttamista.

Blogin nimi kielletty kiinalaisessa sosiaalisessa mediassa

Bloggaajan ja blogin nimi on kielletty useilla kiinalaisilla sosiaalisen median alustoilla, kuten Kiinan suositussa, Facebookin kaltaisessa sosiaalisessa mediassa Weibossa.

Vaimo kertoo tuoneensa tapauksen julkisuuteen, vaikka viranomaiset ovat painostaneet häntä pysymään hiljaa. Hän aikoo valittaa miehensä saamasta tuomiosta.

Miehen olinpaikasta ja voinnista ei ole tietoa.

Lue myös:Voiko Yhdysvallat kieltää TikTokin käytön? Tietoturva-asiantuntija: ”Melkeinpä mahdotonta”

Lue myös: Kiinan diplomaatti kyseenalaisti Neuvostoliitosta irtautuneiden maiden itsenäisyyden

Tuoreimmat aiheesta

Kiina