Kiinan diplomaatti kyseenalaisti Neuvostoliitosta irtautuneiden maiden itsenäisyyden – Baltian maat kutsuvat kuultavaksi

Kiinalaisdiplomaatti on suututtanut Ukrainan sekä muut Itä-Euroopan maat ja Euroopan unionin kyseenalaistettuaan julkisesti entiseen Neuvostoliittoon kuuluneiden maiden itsenäisyyden.

Kiinan Ranskan-suurlähettiläs Lu Shaye sanoi perjantaina ranskalaisella LCI-uutiskanavalla, ettei Neuvostoliiton hajottua syntyneillä valtioilla ole "todellista asemaa kansainvälisen oikeuden mukaan, koska ei ole olemassa kansainvälistä sopimusta, joka vahvistaisi niiden aseman suvereeneina valtioina".

Euroopan unionin ulkosuhteita johtavan Josep Borrellin mukaan moiset kommentit eivät ole hyväksyttäviä.

–  EU voi vain olettaa, että nämä julistukset eivät edusta Kiinan virallisia kantoja, Borrell tviittasi.

Liettuan ulkoministeriön mukaan Baltian maat kutsuvat kiinalaislähettiläät kuultavaksi itsenäisyyspuheiden vuoksi. 

Viron, Liettuan ja Latvian ulkoministerit ovat tuominneet suurlähettilään kommentit.

Latvian ulkoministeri Edgars Rinkevics sanoi Twitterissä, että Lun näkemykset ovat "mahdottomia hyväksyä". Margus Tsahkna, joka on Viron tärkeimpiä diplomaatteja, kutsui näkemyksiä "virheellisiksi ja historian väärintulkinnaksi".

Kiinan ulkoministeriön edustaja on sanonut Kiinan kunnioittavan entisten neuvostomaiden asemaa suvereeneina valtioina. 

"Krim oli alun perin venäläinen"

Kiinalaisdiplomaatti epäili haastattelussa myös sitä, kuuluuko Krimin niemimaa historiallisesti Ukrainalle – Krim on ollut Venäjän miehittämä vuodesta 2014.

–  Riippuu siitä, miten asiaa katsoo. On olemassa historia. Krim oli alun perin venäläinen, Lu Shaye sanoi.

Ukrainan presidentin neuvonantaja Myhailo Podoljak sanoi sunnuntaina, että kansainvälinen oikeus tukee entisten Neuvostoliiton maiden asemaa. Hän kommentoi myös suurlähettilään kommentteja Krimin suhteen.

–  On erikoista kuulla absurdi versio "Krimin historiasta" edustajalta, jonka maa on erittäin tarkka sen tuhatvuotisesta historiasta, Podoljak sanoi Kiinaan viitaten.

Kommentit vahvistavat epäluottamusta Kiinaan

Lu Shayen kommenttien ajoitus on kiusallinen Ranskan presidentti Emmanuel Macronille, joka vieraili Pekingissä aiemmin tässä kuussa. Macronin vierailun tarkoituksena oli kannustaa Kiinan presidentti Xi Jinpingiä painostamaan Venäjän presidentti Vladimir Putinia lopettamaan hyökkäyksen Ukrainaan. Vierailu aiheutti levottomuutta länsimaissa, jotka ovat epäileväisiä Kiinan aikeista ottaen huomioon Xin liittolaisuuden Venäjän kanssa.

Ranskan ulkoministeriö kertoi lauantaina kuulleensa suurlähettilään kommenteista.

–  On Kiinan asia kertoa, heijastavatko nämä lausunnot sen näkemyksiä, mitä emme toivo.

Liettuan ulkoministeri Gabrielius Landsbergis kirjoitti Twitterissä: "Jos kukaan vielä ihmettelee, miksi Baltian maat eivät luota Kiinaan rauhanvälittäjänä Ukrainassa, tässä Kiinan suurlähettiläs väittää, että Krim on Venäjän ja että maamme rajoilla ei ole laillista asemaa".

Kiina on väittänyt olevansa neutraalissa asemassa Ukrainan sodan suhteen ja ehdottanut poliittista ratkaisua tilanteelle, jonka Ukraina ja sen länsimaiset liittolaiset hylkäsivät.

–  Jos haluat olla tärkeä poliittinen toimija, älä toista papukaijana Venäjän propagandaa muille, Ukrainan Podoljak lisäsi.

Lue myös:

    Uusimmat