Kiinassa työskentelevä suomalainen Pekka viettää Kiinassa hotellissa koronakaranteenia. Hotellin paloturvallisuus herättää huolta, erityisesti viime torstaina Xinjiangissa tapahtuneen asuinrakennuksen tulipalon vuoksi.
Haastateltavan nimi on muutettu Pekaksi, sillä hän ei halua paljastaa henkilöllisyyttään eikä myöskään sijaintiaan, jotta Kiinan viranomaiset eivät voi selvittää hänen henkilöllisyyttään.
Pekka saapui sunnuntaina takaisin Kiinaan ja hänet ohjattiin suoraan koronakaranteeniin seuraavaksi kahdeksaksi päiväksi. Hän sai heinäkuussa Suomessa kesälomallaan koronatartunnan, joka näkyi vielä syyskuussa testeissä.
– Yritin syyskuussa kaksi kertaa koneeseen, mutta en päässyt. Tulin sen takia vasta nyt, Pekka kertoo MTV Uutisille.
Karanteeni ei ole Pekalle ensimmäinen, sillä hän ollut kaksi kertaa aikaisemmin Shanghaissa karanteenissa, jolloin hotellissa piti oleskella kaksi viikkoa. Pekka ei halua paljastaa tämän hetkistä sijaintiaan oman turvallisuutensa vuoksi.
Pekka kertoo saavansa informaatiota kiinalaisilta viranomaisilta koordinointiryhmän kautta, jota hän kuvailee ikään kuin Whatsapp-ryhmän kaltaiseksi. Ryhmän jäsenet koostuvat samalla lennolla Kiinaan saapuneista henkilöistä.
– Siellä on tullut esiin pari ikävää asiaa. Ihmiset ovat täällä vauhkoontuneet, kun kävi ilmi, että palo-ovet on laitettu lukkoon. Tarkoittaa sitä, että jos tänne tulee tulipalo, en pääse pois, Pekka kertoo.
Pekan saamat tiedot palo-ovista perustuvat koordinointiryhmän keskusteluihin. Ryhmään lähetyt tiedot sekä siellä käytävä keskustelu on kiinaksi. Hän joutuukin käyttämään suuren osan ajastaan niiden kääntämiseen englanniksi.
Lue myös: Kiinassa harvinaisia mielenosoituksia maan tiukkaa koronapolitiikkaa vastaan – "Ihmiset alkavat olla vihaisia ja ärtyneitä"
Pekan mukaan joku karanteenissa olevista on todennäköisesti käynyt käytävällä kokeilemassa, ovatko palo-ovet kiinni.
– En henkilökohtaisesti olisi itse uskaltanut mennä ovesta ulos, koska ainakin Shanghaissa oli niin, että ovi alkoi heti huutamaan, jos se oli auki muutamankin sekunnin.
On myös selvinnyt, ettei hotellissa ole yöllä henkilökuntaa paikalla. Pekka arvelee tämän olevan syynä palo-ovien lukitsemiselle.
– Kiinalaiset ajattelevat sillä tavalla, että jos niitä ovia ei laiteta kiinni, me karkaamme täältä ja lähdemme omille asioillemme, Pekka sanoo.
Urumqin tulipalolla vaikutusta hermostuneisuuteen
Pekka uskoo ihmisten hätääntyneen palo-ovien lukitsemisesta kuultuaan Xinjiangissa, Urumqin kaupungissa torstaina tapahtuneesta asuinrakennuksen tulipalosta.
Sosiaalisessa mediassa esitettyjen väitteiden mukaan tulipalo johtui liian tiukoista koronatoimista, jotka estivät pelastusviranomaisten pääsyn paikalle. Urumqin tulipalossa kuoli kymmenen ihmistä.
– Ihmisten hermostuneisuus todennäköisesti johtuu siitä, että kaikki tietävät Urumqissa kuolleen ihmisiä samanlaisissa olosuhteissa.
– Mietin, että kun siellä on tulipalo ollut ja vähintään kymmenen ihmistä kuollut ja syytetään koronatoimia, se on aika selvää, että siellä on täytynyt olla ihan sama asia kuin täälläkin, Pekka pohtii.
Pekka kuvailee karanteenioloja muuten kelvollisiksi, mutta ongelmaksi ovat koituneet myös hotellihuoneen ikkunat.
– Ikkunoiden eteen on ruuvattu teräsristikot ja ikkunat on jätetty vähän auki. Ihmiset valittavat paleltuvansa. Tänne voi tulla aika kylmä, koska on luvattu parin päivän päästä pakkasta, Pekka toteaa.
Hotellin johtaja ei ole suostunut pyynnöistä huolimatta sulkemaan ikkunoita.
Pekka pyrkii suhtautumaan kaikesta huolimatta karanteenioloihin rauhallisesti.
– En ole sellainen, joka kauheasti pelkää. Ymmärrän kyllä, että muut ihmiset ovat tulisilla hiilillä täällä, jotkut on niin vauhkoja turvallisuudesta.