Ekonomisteilla on eri näkemyksiä siitä, nostaisiko kiinteistöveron korotus asumisen hintaa. Helsingin Sanomat kertoi torstaina, että kiinteistövero voi nousta ensi vuonna ja muutos nostaisi asumisen hintaa. Lehden mukaan valtiovarainministeriö valmistelee korotusta, jonka on tarkoitus tulla voimaan ensi vuoden alussa.
Veronkiristys nostaisi lehden mukaan asumisen hintaa varsinkin pääkaupunkiseudulla, missä asuminen on kalliimpaa kuin muualla maassa.
Johtava tutkija Teemu Lyytikäinen Valtion taloudellisesta tutkimuskeskuksesta sanoo, että asia ei ole aivan näin yksioikoinen. Kun kiinteistöverotusta kiristetään, asunnosta tulee huonompi sijoituskohde.
– Verrattuna siihen, että ei nostettaisi kiinteistöveroa, asuntojen hinnat laskevat. Uusi ostaja joutuu ottamaan pienemmän lainan. Asuntoon käytettävä pääomakustannus todennäköisesti laskee suunnilleen saman verran kuin kiinteistövero nousee, Lyytikäinen sanoo STT:lle.
Lyytikäisen mukaan kiinteistöveron nosto tuskin vaikuttaisi merkittävästi asuntomarkkinoihin. Kotitaloudet eivät voi vaikuttaa kiinteistöveroon, joten sen korottaminen ei vaikuta esimerkiksi asunnon myyntipäätökseen.
Verot valuvat vastikkeisiin
Kiinteistöjen omistajat suhtautuvat veronkorotuksiin karsaammin. Kun kiinteistövero nousee, nousevat jossain vaiheessa myös omistusasuntojen vastikkeet, sanoo Kiinteistöliiton pääekonomisti Jukka Kero.
– Vastikkeesta noin 28-29 prosenttia on veroja ja kiinteistövero on noin kolmanneksen siitä potista. Kyllä se (veronkorotus) sinne menee ja vuokriin myös.
Kunnat voivat itse päättää kiinteistöveroprosentistaan, mutta vain lain sallimissa rajoissa. Tänä vuonna yleinen kiinteistöveroprosentti voi olla 0,93-1,80 ja vakituisen asuinrakennuksen kiinteistöveroprosentti 0,41-0,90. Maapohjasta eli tontista maksetaan veroa tavallisesti yleisen kiinteistöveroprosentin mukaan.
Kiinteistöomistajat toivovat veroihin joustoa.
– Annetaan kunnille enemmän vapauksia päättää verotuksesta. Meillä on jopa ollut ajatus, että alarajat poistetaan, Kero sanoo.
Kiinteistöveron laskenta voi muuttua lähivuosina. Kiinteistöveron pohjana olevaan verotusarvoon saattavat tulevaisuudessa vaikuttaa muun muassa sijainti ja rannan läheisyys. Valtiovarainministeriö ja Maanmittauslaitos valmistelevat parhaillaan uutta maapohjan arvostamisjärjestelmää. Uusi järjestelmä on tarkoitus saada käyttöön vuonna 2020. Verotusarvojen voi odottaa nousevan kasvukeskuksissa ja alenevan muuttotappiokunnissa.