Nepalissa Mount Everestillä on parhaillaan ainakin yksi suomalainen kiipeilijäryhmä. Siihen kuuluu kymmenen ihmistä, ja he kaikki ovat kunnossa, kertoo matkanjärjestäjä Mandala Travelin toimitusjohtaja Juha Viitala.
Nepalissa sattunut voimakas maanjäristys aiheutti Mount Everestillä useita lumivyöryjä.
Suomalaisten ryhmä on reilun neljän kilometrin korkeudessa Dingbochen kylässä, joka on viimeinen ympäri vuoden asuttu kylä ennen Everestin perusleiriä. Perusleiri sijaitsee yli viiden kilometrin korkeudessa.
Suomalaiskiipeilijä Carina Räihän mukaan parhaillaan perusleirissä on jumissa noin 300 ihmistä. Räihän mukaan Everest ER-ryhmä kertoi Facebookissa, että perusleirissä kiipeilijöitä on kuollut ja loukkaantunut vakavasti lumivyöryn vuoksi. Tarkkoja lukuja Räihä ei osaa sanoa.
Hänen mukaansa tilanne pelastustöiden kannalta on huono.
– Siellä on äskettäin satanut lunta. En tiedä, sataako tälläkin hetkellä. Pelastusmahdollisuudet ovat todella huonot, ja käytännössä sinne pääsee ainoastaan helikopterilla, kertoo muutama viikko sitten leirissä vieraillut Räihä STT:lle.
Ei leikkausmahdollisuuksia
Räihän arvion mukaan leirissä on kahdesta kolmeen lääkäriä, eikä mitään leikkausmahdollisuuksia.
Hänen mukaansa lumivyöryn lisäksi alueella on myös ollut kivivyöryjä.
– Kivivyöryjä on saattanut tulla sielläkin alueilla, missä ei varsinaisesti lumivyöryjä ei ole tullut.
Lisäksi kaikista kiipeilijäryhmistä leirin ulkopuolella ei ole saatu tietoa. Ainakin kolme retkikuntaa on tänään ilmoittanut, että he ovat kunnossa.
Yksi selvinneistä retkikunnista on tunnetun amerikkalaiskiipeilijä Dave Hahnin johtama ryhmä, joka oli yrittämässä Everestille 15. kertaa.
Räihän mukaan tällä hetkellä ylempänä vuorella ei ole suomalaiskiipeilijöitä. Hänen mukaansa perusleirissä on riittävästi ruokaa ja juomaa pariksi viikoksi.
– Everestin perusleiriin on tullut kovasti lunta ja paineaaltoa, eli osa teltoista on tuhoutunut täysin. Kiipeilijät ovat joutuneet etsimään suojaa muista retkikunnista. Yö ei sinänsä muuta hirveästi tilannetta, mutta kylmyys tietenkin, ja kaikille täytyy löytyä suoja, Räihä kuvailee.
Hänen mukaansa muualla laaksossa ongelmat liittyvät sähkön ja yhteyksien puuttumiseen.