Kiistelty nettidirektiivi pysähtyi EU:n äänestyksessä: "Palaamme asiaan syyskuussa ja pyrimme vastaamaan kansalaisten huoliin"

5:56img
Julkaistu 06.07.2018 09:51

Petra Sundell

petra.sundell@mtv.fi

Euroopan Unionin parlamentti on torjunut esityksen kiisteltyä herättäneestä nettidirektiivistä. Lakia käsitellään jälleen syyskuussa.

VIDEO: Toukokuussa EU:ssa tuli voimaan uusi tietosuoja-asetus. Mistä GDPR:ssä oikein on kyse?

Euroopan Unionin tekijänoikeuslainsäädännön uudistus kaatui eilen päivällä parlamentin äänestyksessä, kertoo parlamentti tiedotteessaan.

Esitystä niin kutsutusta nettidirektiivistä kannatti 278 meppiä, kun 318 meppiä äänesti sitä vastaan.

Nyt laki palaa valmisteltavaksi uudelleen valiokuntaan, josta se päätyy parlamentin täysistuntokäsittelyyn ja jälleen äänestykseen syyskuussa.

– Pidän valitettavana, että suurin osa mepeistä ei kannattanut esitystä, jonka puolesta minä ja oikeudellisten asioiden valiokunta olemme puhuneet. Mutta tämä on osa demokratiaa. Palaamme asiaan syyskuussa ja pyrimme vastaamaan kansalaisten huoliin samalla, kun uudistamme tekijänoikeussääntöjämme vastaamaan modernia digitaalista aikakautta, kommentoi direktiivin esittelijä Axel Voss (EPP, Saksa) parlamentin tiedotteessa.

Tästä direktiivissä on kyse

Uuden direktiivin tarkoituksena on päivittää 18 vuotta vanha laki vastaamaan nykypäivän internetin tarpeita. Tarkoituksena on saada internetjätit, kuten Google ja Facebook, maksamaan korvauksia sivustoilla jaetuista tekijänoikeudella suojatusta materiaalista, tässä tapauksessa myös uutisista.

Kritiikkiä ovat herättäneet kuitenkin lain epäselvyydet sekä sen mahdolliset seuraukset. Erityisesti lain artiklojen 11 ja 13, joita kutsutaan myös nimillä linkkivero ja meemikielto, on nähty olevan uhka netinkäytölle.

Vastustajat pelkäävät uuden direktiivin johtavan jopa sensuuriin ja pienten netin toimijoiden aseman heikkenemiseen. Lisää direktiivistä ja sen mahdollisista vaikutuksista voit lukea täältä.

– Hyvää tarkoittavan esityksen ongelmana on, ettei lakitekstiä ole rajattu riittävän tarkasti. Nyt pelkona on, että internet vapaana, sensuroimattomana tiedonjakeluvälineenä lakkaisi toimimasta sellaisena, kun me sen tunnemme, kirjoittaa Liisa Jaakonsaari (Sdp), joka äänesti uuden käsittelyn puolesta ja esitystä vastaan, Uusi Suomen Puheenvuoro-palstalla.

Lähteet: Euroopan Parlamentti, Uusi Suomi, BBC

Tuoreimmat aiheesta

Digi