Vuosikymmenen suurin muutos internetin tekijänoikeuksissa on monille vielä tuntematon asia, vaikka sen myötä esimerkiksi Instagram ja YouTube voisivat muuttua huomattavasti. Pelastetaan internet -tiedotuskampanja haluaa kertoa lakimuutoksen vaikutuksista kansankielisesti.
Internetin sääntelyn perusteisiin pureutuva tekijänoikeusdirektiivi muuttaisi tavan, jolla käytämme nettiä, kertoo Pelastetaan internet -kampanja. Tiedotuskampanja haluaa kertoa lakimuutoksen vaikutuksista kansankielisesti.
"Vaikuttaa meidän kaikkien tapaan käyttää internetiä"
EU-parlamentti hyväksyi vuonna 2018 istunnossaan kiistellyn tekijänoikeusdirektiivin.
– EU:n uusi tekijänoikeusdirektiivi vaikuttaa meidän kaikkien tapaan käyttää internetiä. Suunnitelmien mukaan esimerkiksi uutisartikkeleihin vievät linkit muuttuvat maksullisiksi. Linkkaaminen somessa saattaa muuttua mahdottomaksi, ainakin luotettavien uutisten osalta. Valeuutisia saa varmasti levittää vapaasti, kertoo Leena Romppainen, puheenjohtaja Effi ry:stä.
Direktiivin tarkoituksena on saada suuret internetyhtiöt, kuten Facebook ja Google, maksamaan mediayhtiöille sekä esimerkiksi musiikin- ja taiteentekijöille tekijänoikeuskorvauksia.
Lue myös: YouTube-videoiden katselu voi loppua EU:ssa uuden direktiivin myötä, uhkaa toimitusjohtaja – "yksikään yritys ei voi ottaa sellaista taloudellista riskiä"
Mistä on kyse?
Ehdotus esimerkiksi loisi lehtikustantajille uusia oikeuksia kieltää maksuton uutisiin linkitys sosiaalisessa mediassa. Se myös siirtäisi alustojen ylläpitäjille vastuun alustoilla jaetuista sisällöistä.
Käytännössä lakimuutos voi tarkoittaa seuraavia asioita:
- Sisältöjen katoamista video- ja kuvapalveluista, kuten YouTube, Instagram ja Pinterest
- Uutisten löydettävyyden ja jaettavuuden heikkenemistä
- Kaupallisen tekoälytutkimuksen estymistä Euroopassa
- Urheilutapahtumien (niin ammattilais-, juniori- kuin amatööriurheilutapahtumienkin) kuvaamisen kieltoa ja kuvien ja videoiden jakamisen kieltoa sosiaalisessa mediassa.
- Lisää tekijänoikeusdirektiivistä voi lukea täältä
– Suomalaisille ei ole tarjolla asiantuntevaa, suomenkielistä tietoa EU:n uudesta tekijänoikeusdirektiivistä. Halusimme tarttua epäkohtaan ja tuottaa tietoa, joka auttaa suomalaisia ymmärtämään tekijänoikeusdirektiiviä ja sen vaikutuksia heidän jokapäiväiseen elämäänsä, sanoo tekijänoikeuslakimies Herkko Hietanen Turre Legal Oy:stä.
Lue myös: Tietoturva-asiantuntija: EU:n hyväksymä kiistelty tekijänoikeusdirektiivi johtaa valeuutisten lisääntymiseen
Lähde: Pelastetaaninternet.fi-kampanja