Kiistely jatkui Aarnio-jutussa: ”Onko syyttäjä selvännäkijä?”

Karttapaikannus-paakuva
Oikeussalissa käytiin maanantaina läpi yli parisataa puhelinpaikannustietoa.
Julkaistu 03.08.2015 14:16

Jarkko Sipilä

jarkko.sipila@mtv.fi

@sipilamtv3

Aarnio-oikeudenkäynti jatkui kiistelyllä puhelinten paikannustiedoista. Sanailu äityi tuttuun tyyliin paikoin kiivaaksikin. Jari Aarnion puolustus tiedusteli puhelinten liikkeistä johtopäätöksiä esittäneeltä syyttäjältä onko tämä selvännäkijä.

Maanantaina käsiteltiin puhelinliittymiä, jolla on pidetty yhteyttä Hollantiin vuonna 2013.

Syyttäjä Antti Sundbergin mukaan liittymiä on käytetty apuna tynnyrijutun jälkeisessä huumesalakuljetuksessa. Syytteiden mukaan Aarnio järjesti tai yritti järjestää Suomeen 2013 ainakin sata kiloa hasista. Syyttäjän mukaan huumetta olisi tuotu pohjoisen kautta.

Puolustus on arvostellut tätä syytettä poikkeuksellisen hatarana.

Salissa kiisteltiin myös tutkinnassa tuntemattomaksi jääneen Hollannin kontaktin olemassa olosta yleensä.

- Onko se sama Hollannin kontakti kuin tynnyrijutussa? Aarnion asianajaja Riitta Leppiniemi kysyi.

- Eihän me sitä tiedetä tietenkään, syyttäjä Sundberg vastasi.

Kymmenittäin karttoja

Salissa puitiin kuitenkin vuoden 2013 puhelinpaikannustietoja. Syyttäjä Sundberg esitti kymmenittäin karttoja, joille oli laitettu Aarnion virkapuhelimen sijainti tiettynä hetkenä ja Hollannin yhteyksiin käytetty prepaid.

- Yhdessäkään kartassa Aarnion virkapuhelin ei ole paikantunut samaan tukiasemaan kuin prepaid, Aarnion asianajaja Leppiniemi sanoi.

Syyttäjä huomautti puhelimen käytön muuttuneen vuonna 2013.

Aikaisemmin liittymät paikantuivat usein Länsi-Pasilaan, mutta tuona vuonna niitä käytettiin matkoilla. Syyttäjä arveli Aarnion ymmärtäneen tynnyrijutusta, ettei puhelimia kannattanut käyttää samassa paikassa.

Aarnio selitti paikannuksia

Aarnion itsensä mukaan tietolähdetoimintaa ryhdyttiin hoitamaan vuoden 2012 tynnyrijutun sekaannusten jälkeen siten, että puhelimet eivät paikantuisi Pasilaan. - Oli tullut probleemia, joten tutkijat päättivät näin, hän sanoi.

- Tietolähteet eivät saa paljastua muillekaan viranomaisille, Aarnio sanoi kun syyttäjä ihmetteli sitä, että eiväthän rikolliset saa puhelinten paikannustietoja.

Aarnion mukaan hän on joskus saattanut olla autossa, jossa puhelin on ollut tai hän on saattanut tarkistaa viestit joskus. - Se on virheellinen käsitys, että puhelin olisi ollut pysyvästi minulle.

Aarnion mukaan kyse on ollut normaalista yhteydenpidosta henkilöön, jotka ovat olleet huumepoliisille tärkeitä.

Syyttäjä kysyi tarkemmin Arnhemista, johon vastapuolen puhelin on paikantunut useasti. Aarnio arveli kaupungin olevan Turun kokoinen ja totesi sinne mahtuvan ihmisiä.

Kuin mosaiikkia

Paikannuksia oli kymmenittäin ja syyttäjä Sundberg huomauttikin, että niitä pitää katsoa kokonaisuutena. - Yksi paikannus on kuin mosaiikin yksi pala, mutta paloista muodostuu kokonaisuus, josta saa kuvan.

Tässä esimerkki yhdestä selkeämmästä paikannuksesta. Mustalla värillä karttaan merkitty Aarnion virkapuhelin paikantui 18.7.2013 Porvooseen ja Helsinkiin ja prepaid siihen väliin ajallisesti sopivasta

 Kartta728

Toiset taas herättivät kummastusta. Alla olevasta kartasta puolustus huomautti, että Repomäentien tukiaseman alueelle ajaminen vaatisi melkoista koukkausta matkalla Helsingistä Porvooseen.

Kartta742

Alla olevan tyyppisistä paikannuskartoista sen sijaan keskusteltiin pidempään. Johtopäätökset Aarnion virkapuhelimen ja prepaidin paikannuksista olivat täysin ristiriitaiset.

Kartta749

Kun syyttäjä esitti tämän tapaisissa kartoissa johtopäätöksiään Aarnion liikkeistä, puolustus äityi kysymään: ”Onko syyttäjä selvännäkijä?”.

Syyttäjä Sundberg kiisti.

Puolustus jatkoi: - Tämä vaan osoittaa sen, että kun virkaliittymän paikannus välit ovat pitkät, näistä ei saa mitään muuta tolkkua kuin sen missä virkaliittymä on paikantunut.

- Kuka laittaisi kuukauden palkkansa vetoa, että prepaid-puhelin on ollut Aarnion hallussa, Leppiniemi totesi eräästä paikannuksesta. Puolustuksen käsityksen mukaan tiedustelutoimintaan liittyvät puhelimet ovat olleet huumedekkarien hallussa.

Aarnio sanoi vähän myöhemmin, että hän voisi laittaa vanhan tilin vetoa siihen, että puhelin ei ole ollut hänellä.

"Mutkat suoriksi"

Syyttäjien karttaesitykset eivät olleet Aarnion mieleen.

- Sellainen kuva tulee, että mutkat suoraksi vedetään. Laitetaan tarpeeksi iso mittakaava karttaan, niin näyttää että kaikki on lähellä toisiaan.

Hän käytti esimerkkinä tätä karttaa.

Kartta619

Aarnio viittasi Kirkkoherrantien prepaid-paikannukseen, joka on hänen mukaansa Veräjämäessä

- Veräjämäki on aika kaukana Helsingin ja Porvoon väliseltä reitiltä. Siinä on varmaan ainakin kilometri matkaa.

Kun on ollut ruuhka-aika, niin tuollaiseen koukkaukseen ei Aarnion mukaan ole aika riittänyt.

- Syyttäjä sanoi että pitää katsoa kokonaisuutta, mutta kyllä yksittäisiä pitää katsoa siten että ovatko ne teoriassa edes mahdollisia.

Oikeudenkäynti jatkuu tiistaina.

Tuoreimmat aiheesta

Jari Aarnio