Teletietojen ”kardinaalivirheet” hämmensivät Aarnio-juttua - puhelin yhtä aikaa Helsingissä ja Rovaniemellä

Karttapaikannus-paakuva
Syyttäjät ovat esittäneet jutussa erittäin paljon puhelinten paikannustietoja. Puolustukset ovat kyseenalaistaneet ne.
Julkaistu 20.11.2015 13:13

Jarkko Sipilä

jarkko.sipila@mtv.fi

@sipilamtv3

Teletietojen ilmiselvät virheellisyydet hämmensivät Jari Aarnion huumejutun käsittelyä perjantaina. Aarnion puolustus toi esiin tietoja, joissa Aarnion alaisen puhelin paikantui samalla minuutilla Helsinkiin ja Rovaniemelle.

Aarnion asianajaja Riitta Leppiniemi esitteli salissa lukuisia vastaavanlaisia selvästi virheellisiä paikannustietoja. Jari Aarnion mukaan kyse on ”kardinaalivirheistä”, jotka osoittavat vanhojen paikannustietojen epäluotettavuuden.

Syyttäjä Pihla Keto-Huovinen selvitti, että kyse on operaattoreiden virheestä. Kun matkapuhelinverkkoja on uusittu, niin esimerkiksi eri paikoissa sijaitsevien 2g-verkon ja 3g-verkon tukiasemissa on käytetty samoja solukooditietoja. Eli vanha koodi voi antaa väärän paikannuksen, kun sama koodi on käytössä toisessa tukiasemassa.

- Meidän täytyy katsoa nämä ja selvittää, syyttäjä jatkoi viitaten Leppiniemen esittämiin paikannustietoihin.

Tämä ei riittänyt Aarnion puolustukselle.

- Saammeko sen Pasilan miehen paikannustietojen raakadatan? Leppiniemi kysyi.

- Oletan, että materiaaliin otettu on korjattu, syyttäjä vastasi.

Leppiniemi ei tyytynyt tähän ja vaati saada teletietoja, jotta puolustus voisi katsoa mihin tietyt kriittiset tekstiviestit ovat oikeasti paikantuneet.

Syyttäjät ovat esittäneet jutussa paljon näyttöä siitä miten Aarnion ja ns. Pasilan miehen puhelimet paikantuvat samoihin paikkoihin. Puolustus ei puolestaan luota esitutkintaan.

"Sorkitut tiedot"

Asianajaja John-Henrik Spåre jatkoi. - Onko niin, että raakadata on epäluotettavaa ja poliisin käsittelemä luotettavaa?

- Selvitämme menettelyn, syyttäjä Mikko Männikkö vastasi. - Jos siellä on systeemivirheitä, niin ihminen pomppii paikasta toiseen. Sieltä löytyi tällainen systeemivirhe, jossa oli väärä tieto solun osoitteesta.

- Käsitteleekö poliisi tietoja? Onko niille tiedoille tehty jotain? Spåre jatkoi.

- Kyllä.

- Onko teidän väitteenne se, että virheen mahdollisuus vähenee, jos joku sorkkii sitä raakadataa?

- Kyllä.

Spåre huomautti myös, että operaattorin selvityksessä todettiin, että virheen uskotaan korjaantuneen. Spåren mukaan kyse ei voi olla uskon asiasta.

Aarnio: ”Menee sotkuun”

- Tämä televalvontakeskustelu menee ihan sotkuun, Jari Aarnio sanoi itse.

Aarnio selvitti, että poliisi saa operaattorilta excel-taulukoita, joihin näitä kardinaalivirheitä korjataan, jos niitä huomataan.

Aarnion mukaan huumepoliisissa selvitettiin tätä ongelmaa Pihlajamäen huumetutkinnan aikana 2011 operaattoreiden, krp:n ja Nokian kanssa.

- Silloin saimme vastauksen että historiatiedot ovat epäluotettavia, koska solutiedot muuttuvat.

Aarnion mukaan virheen ei tarvitse olla paikkakuntakohtainen, vaan esimerkiksi Pasilassakin tolppien tiedot ovat voineet muuttua.

Tuoreimmat aiheesta

Jari Aarnio