Kimmo Kiljunen kertoo, kuinka Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukashenka nöyryytti häntä vuoden 1999 presidentinvaaleissa. Kiljunen pääsi kuitenkin iskemään takaisin muutamaa päivää myöhemmin.
Psykopaatti! Torakka! Ainakin näillä sanoilla valkovenäläiset mielenosoittajat kuvaavat maan itsevaltaista johtajaa Aljaksandr Lukashenkaa. Kansanedustajan ja Euroopan neuvoston varapuheenjohtajan Kimmo Kiljusen (sd.) mukaan kuvaukset presidentistä pitävät jossain määrin paikkansa.
– Hänellä on narsismia ja vallankipeyttä, joka menee yli normaalin kanssakäymisen.
Lue myös: Valkovenäläinen psykiatri joutui maanpakoon tutkittuaan Lukashenkon mielenterveyttä – kertoo nyt havainnoistaan: "Hänellä on persoonallisuushäiriö"
Vetkuttelua aikataulun kanssa
Kiljunen johti Etyjin vaalitarkkailua Valko-Venäjän vuoden 1999 presidentinvaaleissa. Ne olivat Kiljusen mukaan aidot.
Lukashenka tosin käytti epäreiluja temppuja presidentinvaalien alla. Kimmo Kiljunen kertoo, kuinka hän tuli omien sanojensa mukaan Lukashenkan nöyryyttämäksi.
– Silloin tapasin kaikki presidenttiehdokkaat. Se tehtiin reilusti ennen vaaleja, eli tässä tapauksessa kuutta viikkoa ennen, Kiljunen kertoo.
Lue myös: Valkovenäläinen toimittaja STT:lle: Paikallisia toimittajia potkittu ulos maan mediasta ja korvattu venäläistoimittajilla, jotka levittävät Venäjä-myönteisiä viestejä
Tapaaminen järjestetään hyvissä ajoin ennen vaalipäivää, jotta yksikään ehdokas ei saisi hyödynnettyä tilanteesta syntyvää julkisuutta. Kolmelle ehdokkaalle järjestely sopi, mutta Lukashenkalle ei.
– Hänen kabinettipäällikkönsä ilmoitti, että sori, nyt ei voidakaan tavata. Mutta presidentti tapaa teidät mielellään vaalipäivinä, sitten kun tulette tänne.
Kiljunen sanoi, että järjestely sopii, mutta tapaamista ei voi järjestää julkisesti lehdistön edessä. Kiljusen ja Lukashenkan pitäisi keskustella kahden kesken.
– He sanoivat juu juu, ja näin se sovittiin.
Delegaatio vastassa
Vaalipäivän alla Kiljusen johtama Etyj-delegaatio laskeutui Liettuaan Vilnan lentokentälle. Koneen laskeuduttua Kiljusta oli vastassa todellinen yllätys: Valko-Venäjän suurlähettiläs presidentillisen saattueen kanssa.
Kiire oli valtava.
– Herra Kiljunen, meillä olisi kiire Minskiin. Presidentti tapaa teidät mielellään kahden tunnin päästä, sanoi suurlähettiläs Kiljusen mukaan.
– Onhan tapaaminen kahdenkeskinen, Kiljunen kysyi.
– On on, hänelle vakuuteltiin.
Suurlähettiläs tarjosi presidentillistä kyytiä Kiljuselle, mutta puolueettomana vaalitarkkailijana hän ei voinut tarttua siihen. Sen sijaan Kiljunen hyppäsi Etyjin autoon, ja hänet vietiin Minskiin presidentin saattueen perässä.
"Mietin, pitäisikö kääntyä takaisin"
Minskissä Kiljunen ehti yllättyä positiivisesti.
– Koko aukio oli tyhjä. Onpa hienoa! Herra pitää sanansa.
Kiljunen lähestyi presidentinlinnaa, jonka portailla Valko-Venäjän ulkoministeri otti hänet vastaan. Ennen presidentti Lukashenkan tapaamista olisi vielä pieni episodi. Ei mitään ihmeellistä, pelkkä muodollisuus vain.
Lue myös: Valkoinen talo vaatii Venäjää kunnioittamaan Valko-Venäjän itsenäisyyttä ja demokratiaa
Sitten Kiljunen avasi presidentinlinnan kultaiset pariovet.
Koko Valko-Venäjän lehdistö. Kansainvälinen lehdistö. Kaikki paikalle kutsuttuna. Lukashenko käveli iloisena vastaan kättelemään Kiljusta.
– Olin nyreä kuin mikä. Mietin, pitäisikö kääntyä takaisin.
Kiljunen ei kuitenkaan kääntynyt, vaan piti lyhyen puheen, jonka jälkeen hän vetäytyi keskustelemaan muun muassa Valko-Venäjän ihmisoikeustilanteesta Lukashenkan kanssa.
Kiljunen iski takaisin
Kiljunen antoi takaisin varsinaisena vaalipäivänä. Tapana on, että Etyjin vaalitarkkailijat kunnioittavat läsnäolollaan kutakin presidenttiehdokasta, kun nämä antavat äänensä.
Presidentti Lukashenkan äänestäessä mediat olivat totta kai paikalla. Lukashenka käytti tilaisuuden hyväkseen ja haukkui ennen äänestämistä Etyjin edustuston saksalaisen päällikön. Lukashenka piti häntä vieraan vallan agenttina, joka tuhoaa Valko-Venäjää.
Lue myös: Baltian maat julistivat Valko-Venäjän presidentin ei-toivotuksi henkilöksi – useille ministereille myös maahantulokielto
Poislähtiessä Lukashenka äkkäsi Kiljusen ja tuli tervehtimään häntä. Televisiokameroiden edessä Kiljunen sanoi kuulleensa puheen, jonka Lukashenka oli hetki sitten pitänyt.
Kiljunen puolusti Lukashenkan haukkumaa saksalaista Etyj-päällikköä.
– Sanoin, että hän edustaa meitä kaikkia 55:tä jäsenmaata, ja nauttii meidän kaikkien 55 jäsenmaan luottamusta. Kuulin, että vielä iltauutisissakin kerrottiin, kuinka Kiljunen arvosteli Lukashenkaa!
Juttua korjattu kello 17.45: Kyseessä olivat Valko-Venäjän presidentinvaalit vuonna 1999 eikä 2001.