Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on ilmoittanut pysyvänsä maan pääkaupungissa Kiovassa.
Vuonna 2019 Ukrainan tuolloinen presidentti Petro Poroshenko kysyi stadionilla järjestetyssä presidentinvaalien väittelyssä seuraavan kysymyksen.
– Miten hän pystyy toimimaan puolustusvoimien komentajana?
Kysymyksen hän on Ukrainan nykyinen presidentti Volodymyr Zelenskyi.
Zelenskyi nousi kuuluisuuteen televisiosarjan Kansan palvelija myötä. Siinä hän näytteli historianopettajaa, joka päätyy sattumusten kautta presidentiksi.
Toukokuussa 2019 tuolloin 41-vuotias Zelenskyi valittiin Ukrainan todelliseksi presidentiksi. Toisella kierroksella hän voitti Proshenkon yli 70 prosentin ääniosuudella.
Viisi vuotta aiemmin Venäjä oli miehittänyt Krimin niemimaan. Valtaan päästyään Zelenskyi ilmoitti ensimmäisen tavoitteensa olevan tulitauko Itä-Ukrainassa.
Myös Venäjälle vallanvaihto Ukrainassa tuntui kelpaavan. Venäjä nimittäin kiitteli naapurinmaansa uuden presidentin olevan "käytännöllinen ja rehellinen".
Juttu jatkuu videon jälkeen.
0:47Näin Zelenskyin valtaannoususta uutisoitiin vuonna 2019.
"Hyvää huomenta"
Loppuvuodesta 2019 Zelenskyi tapasi Venäjän presidentin Vladimir Putinin. Tulitauko tuli, mutta Venäjän joukot pysyivät Itä-Ukrainassa.
Seuraavina vuosina tulitaukorikkomukset olivat pikemmin sääntö kuin poikkeus. Helmikuun 24. päivänä Venäjän Putin käytännössä julisti sodan Ukrainalle.
Lue myös: Zelenskyin mukaan hänen kaappausyrityksensä on estetty
Ensimmäisten sotapäivien aikana Zelenskyin pitämistä puheista ja sosiaalisesen median videoista on tullut Ukrainan vastarinnan symboli.
– Hyvää huomenta ukrainalaiset, totesi presidentti Zelenskyi Twitterissä lauantaiaamuna julkaistulla videolla.
Video on alle vuorokaudessa kerännyt yli 10 miljoonaa katselukertaa.
"Tunsin hänen vilpittömyytensä"
Zelenskyin yllä oli siisti puku, kun hän sodan syttyessä vetosi venäjän kansaan tunteikkaaksi kuvaillussa puheessa. Sittemmin kravatti on vaihtunut sotilaallisen vihreään paitaan, joka yllään Zelenskyi on julkisuudessa esiintynyt.
Siinä missä Venäjän presidentin virallinen Twitter-tili on sodan syttymisen jälkeen lähinnä tiedottanut Putinin käymistä keskusteluista valtiojohtajien kanssa yhden rivin toteavaan sävyyn, on Zelenskyin tyyli ollut tyystin toisenlainen.
Zelenskyi kertoo käymiensä keskusteluiden sävyistä ja yksityiskohdista. Tiedotusarvon lisäksi niissä on usein mukana tunnetta. Esimerkiksi perjantaina hän sanoi keskustelleensa presidentti Sauli Niinistön kanssa ja totesi olevansa kiitollinen Suomen lupaamasta rahallisesta tuesta.
Lue myös: "Onko Venäjä aliarvioinut Ukrainan?" – Putinin joukot eivät ole pystyneet tai halunneet käyttää vahvuuksiaan
Zelenskyi tyyli toimia "diplomatian etulinjassa", kuten hän itse sanoo, ei sinällään ole yllättävää. Viihdepersoonana hän on tottunut esiintyjä.
– Tunsin hänen vilpittömyytensä, sanoi vuoden 2019 vaalien alla Zelenskyn kannattajaksi ilmoittautunut Andriy Sotniychuk.
Venäjä sen sijaan ei ole viime aikoina Zelenskyita vilpittömyydestä kiitellyt. Presidentti Putin kutsui Ukrainan hallitusta joukoksi narkomaaneja ja natseja.
Zelenskyi itse on kertonut olevansa Venäjän "kohde numero yksi". Kyse tuskin on liioittelusta, sillä Venäjä on kertonut avoimesti tavoittelevansa Ukrainan johdon vaihtamista.
"Tarvitsen ammuksia, en kyytiä"
Tv-sarjassa Kansan palvelija Zelenskyin näyttelemästä opettajasta tulee presidentti, koska hänen korruptionvastainen puheenvuoronsa leviää julkisuudessa kulovalkean tavoin. Nyt hänen sotavideonsa tekevät samoin.
Moniin on tehnyt vaikutuksen se, että Zelenskyi on vakuuttanut kerta toisensa jälkeen jäävänsä Kiovaan, jota venäläiset joukot lähestyvät usealla rintamalla.
Ukrainan Iso-Britannian suurlähetystön mukaan Yhdysvallat tarjosi äskettäin Zelenskyille mahdollisuutta paeta Kiovasta.
– Tarvitsen ammuksia, en kyytiä, Zelenskyi vastasi suurlähetystön mukaan Yhdysvaltojen tarjoukseen.
On vaikea vahvistaa, miten sanatarkka vastaus on, mutta ainakin se on jälleen yksi laajalle levinnyt luku lisää Zelenskyin tarinaan tv-koomikosta sotapresidentiksi.