Kirja kertoo uutta tietoa kuningatar Elisabetin elämän viimeisistä kuukausista – sairasti vakavasti ja oli lähes sokea

Kirjailija Robert Jobsonin teoksessa Catherine – Walesin prinsessa kerrotaan myös kuningatar Elisabetin elämän viimeisistä kuukausista ja terveysongelmista.

Prinsessa Catherinen  elämänvaiheisiin keskittyvässä tuoreessa Robert Jobsonin kirjassa Catherine – Walesin prinsessa perataan Catherinen polkua tavallisen perheen tyttärestä prinsessaksi ja käydään läpi hänen suhteitaan kuninkaallisen perheen jäseniin. 

Kirjassa käydään läpi myös muun muassa tapahtumia kuningatar Elisabetin  kuoleman ympärillä. Monarkki menehtyi 96-vuotiaana syyskuussa 2022 ja hänen heikentyneestä kunnostaan uutisoitiin kuukausien ajan ennen kuolemaa. 

Teoksessa kerrotaan kuningattaren puolison prinssi Philipin  menehtymisen vuoden 2021 huhtikuussa olleen Elisabetille erityisen raskas isku. Samoihin aikoihin Elisabet menetti myös useita ystäviään, jotka niin ikään menehtyivät. Lähteiden mukaan kuningatar tunsi olonsa varsin yksinäiseksi. 

– Hän oli ottanut tavaksi kutsua henkilökuntansa entisiä jäseniä yksityistiloihinsa muistelemaan menneitä. Yksi heistä paljasti myöhemmin: "Hän sanoi, ettei tuntenut enää ketään (alaisistaan ja palvelijoistaan)", kirjassa kerrotaan. 

Kulissien takana, suojassa julkiselta katseelta iäkäs kuningatar oli elämänsä loppua kohden kirjan mukaan erittäin hauras. Lääkärit olivat kehottaneet kuningatarta lepäämään, mutta Elisabetin mielestä kansa oli aina etusijalla eikä hän halunnut tuottaa pettymystä hallitsijana. 

Yksi historiaan jääneistä hetkistä nähtiin kesäkuussa 2022, kun 70-vuotisen valtakautensa platinajuhlan päätteeksi Elisabet kapusi kävelykeppiinsä tukeutuen Buckinghamin palatsin parvekkeelle ja tervehti The Mallin varrelle saapuneita tuhansia ihmisiä muun kuninkaallisen perheen rinnalla. Jobsonin kirjassa kerrotaan, että Elisabetin ja Philipin vanhin lapsi Charles  oli kehottanut äitiään tekemään näin, historiaa silmällä pitäen. 

Viimeinen näyttäytyminen oli vaatinut kuningattarelta paljon, sillä Jobsonin mukaan kuningatar kärsi jatkuvista kivuista sairastamansa myelooman takia, joka on veren ja luuytimen plasmasolujen syöpä. Sairaus aiheutti väsymystä sekä nopeaa painonlaskua Elisabetin viimeisten elinvuosien aikana. 

Kesäkuisen esiintymisen jälkeen, seuraavien kolmen kuukauden aikana kuningattaren terveys oli heikentynyt nopeasti. Kirjassa kerrotaan Elisabetilla olleen merkittäviä vaivoja silmiensä kanssa ja hän näki erittäin huonosti. Kuningatarta läheisen lähteen mukaan Elisabet olisi ollut ennen kuolemaansa lähes sokea ja jopa teekannun nostaminen oli tuottanut hänelle vaikeuksia.

– Hän turhautui hirveästi, koska hän ei olisi halunnut läikyttää teetä vahingossa tarjottimelle. Hän pyysi pienempää kannua ja turhautui, kun henkilökunta unohti ja toi hänelle ison kannun, lähde kertoo kirjassa. 

Kuningatar Elisabet tiesi kuolevansa pian. Elisabetin ainut tytär prinsessa Anne  on kertonut äitinsä olleen hyvin huolissaan siitä, että mikäli hän menehtyisi Skotlannissa sijaitsevassa, hänelle erityisen tärkeässä Balmoralin linnassa, olisi se hankalaa kaikille muille. Kuningattarelle oli kuitenkin painotettu, ettei tällainen huolenaihe saisi olla hänelle syy päätöksentekoon. 

Torstaina 8. syyskuuta 2022 kuningatar Elisabet nukkui pois rauhallisesti Balmoralissa kello 15:10. Tieto hallitsijan poismenosta ilmoitettiin julkisesti maailmalle täsmälleen kolme tuntia ja kaksikymmentä minuuttia myöhemmin. Kuningatar ei kertoman mukaan ollut kuolinhetkellään "tietoinen mistään" eikä hänellä ollut kipuja. 

Prinsessa Anne oli ainut kuninkaallinen lähiomainen, joka oli äitinsä kuolinvuoteen äärellä tämän menehtyessä. Muut kuninkaalliset eivät ehtineet Balmoraliin ajoissa hyvästelläkseen kuningattaren. Ajatuksiaan selvittääkseen Charles oli lähtenyt ulkoilemaan ja ajaessaan takaisin sai tietää puhelimitse avustajansa välityksellä äitinsä menehtymisestä ja siitä, että hänestä oli tullut kuningas. 

Lue myös:

    Uusimmat