Kirjailija Xinran paljastaa: Mitä yhteistä on suomalaisilla ja kiinalaisilla?

Xue XinranColourbox
Julkaistu 29.04.2013 07:00

Kirjailija Xue Xinran kertoo, millaisissa asioissa kiinalaiset eroavat suomalaisista.

Kirjailija Xue Xinran on toiminut neuvonantajana esimerkiksi BBC:lle ja kirjoittanut paitsi useita kirjoja, myös kolumnia Guardian -lehteen. Xinranin mukaan suomalaisen ja kiinalaisen yhteiskunnan erot alkavat juurista: suomalaisen yhteiskunnan juuret ovat edelleen vahvasti kietoutuneet uskontoon.

– Monet sanovat, etteivät ole uskonnollisia, mutta elätte joulun, pääsiäisen ja sunnuntaipyhien kanssa. Me kiinalaiset puolestaan elämme luonnon kanssa: kadunnimet perustuvat vuodenajoille, puille, hedelmille, Xinran kuvailee.

– Kulttuurissanne monet nimet pohjautuvat Raamattuun tai historiaan. Meidän nimemme tulevat luonnosta. Tyttöjen nimet kertovat kukista, vedestä, linnuista, poikien nimet kivistä ja vuorista. Se on suuri ero, juuremme ovat erilaiset.

Xinranin mukaan eurooppalaiset ovat sekoittuneet toisiinsa sotien, perheen, matkustelun tai uskonnon avulla. Historiallisesti katsottuna kiinalaiset ovat eläneet hyvin suljetussa maassa.

– Pohjoisessa on valtava Siperian erämaa, idässä Himalaja. Lännessä meri. Uskoimme, että maamme on maailman keskipiste, ei ole mitään muuta. Sellainen filosofia kuuluu elämäämme, se on hyvin erilaista, Xinran kertoo.

– Kaikki on suurta. Kun menet Kiinaan ja ajat autolla, kaistoja on kymmenen. Hotellin ravintolassa kaikki on suurta ja tilavaa. Euroopassa on täyttä: jos menet Italiaan tai Ranskaan, kaikki istuvat pöydissä lähekkäin. Elämäntyyli on hyvin erilainen.

Xue Xinran

Ajassa taaksepäin 500 vuotta

Xinranin mukaan myös kolmas asia erottaa suomalaiset kiinalaisista: viimeisen 30 vuoden aikana Kiina on kehittynyt ja kasvanut hyvin nopeasti.

Esimerkiksi vuonna 2010 Kiina oli maailman toiseksi suurin talousmahti heti Yhdysvaltojen jälkeen. Kasvu ja kehitys eivät kuitenkaan ulotu kaikkiin Kiinan osiin.

– Jotkut Kiinan osat ovat edelleen kuin 500 vuoden takaa. Tämä on ainutlaatuista. Jos lähdet ajamaan Shanghaista, se on hyvin moderni kaupunki. Mutta ajettuasi 40 minuutista viiteen tuntiin siirryt ajassa taaksepäin 500 vuotta, Xinran kuvaa.

– Suomalaisten on vaikeaa käsittää tätä, sitä ei voi kuvitella. Menette museoon, näette asioita, kuulette tarinoita isovanhemmiltamme. Mutta me elämme sitä.

"Suomalaiset ovat hyvin tyylikkäitä"

Xinran uskoo kuitenkin, että suomalaisilla ja kiinalaisilla on monia yhteisiä asioita. Ensimmäinen on perhe.

– Olen käynyt Suomessa kahdesti. Voitte olla teini-ikäisiä, villejä, matkustella ympäri maailmaa ja palata sitten takaisin perheenne luokse. Verrattuna Yhdysvaltalaisiin nuoriin tunnen, että täällä on vahvat perhearvot, Xinran kuvailee.

Myös suomalaisten tyylitaju on tuulipukukansa-käsitteestä huolimatta jäänyt Xinranin mieleen.

– Minusta Suomessa ollaan hyvin tyylikkäitä verrattuina joihinkin englanninkielisiin maihin. Kyse on yksityiskohdista: Kiinassa juuremme ovat luonnossa, joten jopa erittäin köyhät tytöt koristelevat hiuksensa valkoisilla kukilla näyttääkseen olevansa naisia.

Vaikka maantieteellinen sijaintimme onkin hyvin erilainen, myös eksoottiselta tuntuvasta Kiinasta löytyy paikkoja, jotka muistuttavat Suomea.

– Koillis-Kiinassa on joitakin hyvin kylmiä alueita, joilla puut ovat lähes samanlaisia kuin täällä. Kun laskeuduimme lentokentälle, minusta tuntui, kuin olisin palannut Kiinaan, Xinran paljastaa.


Lue myös:


AVA/Maria Aarnio

Taustalähteet: Wikipedia, HS.fi

Kuvat: Lehtikuva, Colourbox

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle