Kirjastot voivat tilata Hotakaisen "Pirkka-kirjaa" normaaliin hintaan, sanoo kustantamo – "Meidän moka"

Kirjastot voivat tilata kirjailija Kari Hotakaisen Helmi-uutuusromaania samaan tapaan kuin muitakin kirjoja kokoelmiinsa, vakuuttaa Kustannusosakeyhtiö Siltala STT:lle.

– Romaani on tilattavissa normaalisti kirjastoille sopimustoimittajien kautta, eikä sen tilaamisesta pitäisi tulla kirjastoille lisäkustannuksia, tiedotuspäällikkö Aino Sirkesalo sanoo.

Sirkesalon mukaan kirjan hinta kirjastoille tulee Siltalan puolelta olemaan sama kuin Kari Hotakaisen edellisenkin romaanin. Tarkka hinta riippuu sopimustoimittajasta, joka on joko Storia tai Booky.

Myydään yksinoikeudella K-kaupoissa

Hotakaisen Helmi-romaani ilmestyi viime keskiviikkona. Kustantamo ilmoitti tiedotteessa, että romaania myydään Pirkka-brändin alla yksinoikeudella K-kaupoissa.

Ilmoitus aiheutti hämmennystä kirjastoissa. STT uutisoi asiasta viime viikon torstaina. 

Sekä Turun että Tampereen kaupunginkirjastoista kerrottiin tuolloin STT:lle, että Hotakaisen uutuusromaani ei olisi tilattavissa tavanomaiseen tapaan kirjastoille. 

Kirja ei ollut ilmestymishetkellä sopimustoimittajien valikoimissa ja kirjastoissa ymmärrettiin, että se tulisi hankkia itse K-kaupasta.

Viestinnässä parannettavaa

Perjantaina kirjan sopimustoimittajat olivat yhteydessä kirjastoihin ja kertoivat kirjan tulevan normaalisti kirjastojakeluun. 

Siltalan Sirkesalo kertoo, että päätös kirjan saattamisesta kirjastoille oli tehty jo kuukausia sitten, mutta tietoja ei voitu viedä järjestelmiin etukäteen kirjan erityisen julkaisuaikataulun vuoksi.

Sirkesalo myöntää, että kustantamon viestintää kirjastojen suuntaan olisi voinut selkiyttää. Hän pahoittelee, että tieto ei ollut kulkeutunut kirjastoihin asti.

– Tämä on ollut meidän moka siinä mielessä, että olisimme voineet tiedottaa vielä tarkemmin kirjastojen sopimustoimittajille, että he tiedottaisivat kirjastoille, että kirja on tulossa normaalisti toimitettavaksi, Sirkesalo sanoo.

Turun kaupunginkirjaston palvelupäällikkö Kaisa Hypén kertoo, että Turussa kirjoja ehdittiin jo käydä viime viikolla ostamassa K-kaupasta.

– Hätäisimmät kirjastot kuten Turku hankkivat jo kirjaa kalliimmalla hinnalla, kun olimme tosiaan siinä uskossa, ettei se kirjastojakeluun tule nyt heti, ja kuitenkin kysyntä on kova.

Niteitä ehdittiin Hypénin mukaan hankkia useita kymmeniä. Turun kaupungin kirjastojen lisäksi kirjoja ehdittiin hankkia Keskolta myös useissa Turun lähikuntien kirjastoissa.

Hypén nosti aiemmin STT:n haastattelussa esille, että romaanin hankkiminen kaupasta tulee huomattavasti kalliimmaksi kuin sen tilaaminen toimittajalta. 

Hypénin arvion mukaan romaani maksaa kirjastolle verottomana keskimäärin noin 17–18 euroa. Suoraan kaupasta ostettuna Hotakaisen kirja maksaa 10 prosentin arvonlisäveroineen 27 euroa.

Ei ennakkotietoa

Ennakkotietoa kirjasta tai sen hankinnasta ei Hypénin mukaan kirjastoihin saatu, vaan asian suhteen oltiin uutisoinnin varassa. 

Hypén luki ensimmäistä kertaa STT:n torstaina julkaisemasta uutisesta, että kustantamon mukaan kirja olisi tulossa tavalliseen tapaan hankittavaksi kirjastoille. 

Siltalan toimitusjohtaja Arto Forstén kertoi uutisessa, että kirja on tulossa kirjastoihin jakelijoilta, mutta että sen toimituksessa saattaisi olla viivästystä.

– Ymmärsin siinäkin kustantajan kommentin niin, että kirja olisi ensin jonkun aikaa myynnissä yksin K-kaupoissa ja sitten myöhemmin tulisi kirjastoille tilattavaksi, kun se suurin kiinnostus olisi laantunut.

Usein uutuuskirjat ehtivät kirjastoihin suurin piirtein samaan aikaan kuin kirjakauppaan, koska kirjastot saavat ennakkotiedon kustantamojen julkaisuluetteloista.

Tampereen kaupunginkirjaston kokoelmista vastaava palvelupäällikkö Sonja Hakkarainen kertoo, että myös he saivat viime perjantaina tiedon siitä, että Hotakaisen kirja on tilattavissa normaaleja hankintakanavia pitkin.

–  Kirjan tarkasta hinnasta ei ole vielä tietoa, mutta se on tilattavissa kirjastoihin ensi viikosta alkaen. Olisi ollut hyvä, jos meille olisi tullut tämä tieto etukäteen. Olimme täysin tiedotteen varassa tässä asiassa, ja siinä sanottiin että kirjaa myydään yksinoikeudella K-kaupoissa.

Ainutkertainen julkaisutapa

Kustantamon mukaan asiaa on mutkistanut kirjan normaalista poikkeava julkaisutapa. Kirja julkaistiin samaan aikaan, kun sen myynti K-kaupoissa alkoi. Siitä syystä kirjan tuotetietoja ei heti löytynyt kirjastojen järjestelmistä, vaan ne tulivat sinne viiveellä.

Poikkeuksellisesta julkaisutavasta johtuen Hotakaisen Helmi-kirja ei myöskään löytynyt kirjastojen ennakkoluetteloista.

Kustantamo halusi pitää romaanin julkaisun salassa loppuun asti, eikä sen tilaamisesta löytynyt tietoja etukäteen, kuten tavallisesti. Jakelutoimittajille tieto oli välitetty, mutta viestintää olisi voitu tässä kohtaa tehostaa, Sirkesalo sanoo.

Sirkesalo painottaa, että päätökset kirjastojakelusta ja kirjojen toimitushinnoista ovat kustantamon päätöksiä.

– Tämä on siinä mielessä harmillinen juttu, että kirjailija on saanut tästä paljon kritiikkiä, vaikka nämä päätökset tehtiin kustantamossa, eikä kirjailija ollut niihin mitenkään osallinen.

Lue myös:

    Uusimmat