Yhdysvalloissa on annettu viimeisen kahden viikon ajan yli 2 miljoonaa rokoteannosta päivässä. Maan rokotustahti on ollut kansainvälisessäkin vertailussa poikkeuksellinen ja amerikkalaisista aikuisista joka viides on jo saanut ainakin ensimmäisen koronarokotteensa.
MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Mari Karppinen pääsi tarkkailemaan New Yorkin rokotuspaikoille ja huomasi, että siellä vallitsevat villin lännen lait.
"Rokotettavien sisäänkäynti, ajanvaraus tarvitaan", lukee brooklynilaisen koulun etuovella. Ulkona jonottaa parisenkymmentä ihmistä, joita vapaaehtoiset työntekijät haastattelevat. Jonottajat ovat onnekkaita – he ovat onnistuneet varaamaan ajan huonosti toimivilta nettisivuilta.
– Miksi olet kelvollinen rokotettavaksi, kysyy vapaaehtoinen.
– Olen hoitaja.
– Missä?
– Sairaalassa.
– Onko sinulla näyttää todistusta?
Henkilö kaivaa käyntikortin. Käyntikortti on paikalliselle eläinlääkäriasemalle.
– Olet siis eläintenhoitaja, vapaaehtoinen kysyy hieman yllättyneenä.
– Kyllä, henkilö vastaa vakavalla naamalla.
Lopulta henkilö päästetään sisään, sillä vapaaehtoisen esimiehet toteavat, että eläinhoitajakin on tekemisissä ihmisten kanssa.
Samantyyppisiä epäselviä tilanteita on useita. Kotona etätoimistossa työskentelevä veroneuvoja pääsee sisään ja ihmiset, jotka väittävät olevansa ylipainoisia, vaikka painoindeksi tuskin oikeasti ylittää vaadittua kolmeakymmentä.
New Yorkissa rokotettavaksi pitäisi päästä parhaillaan yli 60-vuotiaat, kroonisesti sairaat kuten astmaatikot, terveydenhuollon henkilökunta, opettajat, raskaana olevat ja esimerkiksi ravintolatyöntekijät.
Kotona työskentelevä veroneuvoja ei siis kuulu listaan, mutta hän onnistui varaamaan ajan nettisivuilta ja rokotuspaikassa oli tarpeeksi rokotteita.
Toisaalta rokotuspaikkojen into rokottaa mahdollisimman monta taustasta riippuen on kunnianhimoista, mutta samalla on kysyttävä, ketkä jonosta puuttuvat?
Jonossa ei seiso esimerkiksi siivousalalla työskenteleviä yksinhuoltajaäitejä, joilla ei ole aikaa tapella nettisivujen kanssa eikä mahdollisuutta ottaa töistä vapaata saapuakseen rokotuspaikalle. Brooklynin rokotusasemalla vähemmistöt ovat myös huomattavassa vähemmistössä ja rokotustahti onkin ollut maan mustan väestön keskuudessa hitaampaa kuin valkoisten.
Presidentti Joe Biden lupaa nopeuttaa rokotustahtia ja aikoo valjastaa yhä useamman amerikkalaisen apteekin rokotusasemaksi, myös drive-in rokotuspaikkoja on luvassa. Biden myös lupaa kaikkien amerikkalaisten kelpaavan rokotettavaksi toukokuun alkuun mennessä, mutta tähän asti rokotuksissa on korostunut epätasa-arvo.
Sillä välin kun moni riskiryhmään kuuluva työläinen odottaa vielä rokotusvuoroaan, varakkaat rokotetut varailevat lomamatkoja rokotettujen ystäviensä kanssa. Osa rikkaistakin kuuluu toki riskiryhmään, mutta rahalla ja suhteilla on löytynyt myös muita keinoja.
Varakas tuttavani osasi kertoa, että newyorkilaisen rakennuksen omistaja on soitellut kavereilleen ja kertonut auttavansa heitä rokotteiden saamisessa. Hänen omistamansa rakennuksen alakerrassa on nimittäin yksityinen terveysklinikka, jossa annetaan myös koronarokotteita. Takaovi on kuulemma kavereille auki.