Pieni vasemmistopuolue on saanut Löfvenin hallituksesta tiukan niskalenkin, ja sen vuoksi Ruotsin hallitus uhkaa nyt kaatua. Vasemmisto saneli aikoinaan Ruotsin hallitukselle yhden ainoan ehdon: Vuokrasääntelyä ei vapauteta. Nyt Stefan Löfvenin hallitus uhkaa upota tämän ainoan ehdon myötä ja Löfveniä itseään syytetään täydellisestä virhearviosta, kirjoittaa Tukholmasta MTV uutisten Eurooppa-kirjeenvaihtaja Heikki Piuhola.
Ruotsissa on ennestään hoidettavanaan vakava koronakriisi – ja nyt myös hallituskriisi. Jo huomenna Ruotsi voi jäädä ilman toimintakykyistä poliittista hallitusta.
Stefan Löfvenin hallituksen haluttomuus keskustella pienimmän tukipuolueensa ainoasta hallitusohjelmaan sanelemastaan ehdosta – siitä, että vuokrasäännöstelystä on pidettävä kiinni – on kaatamassa Löfvenin hallituksen muutenkin erittäin hankalassa tilanteessa: Hallituksen pitäisi luotsata Ruotsia kuiville sekä koronapandemiasta että talouden alamäestä.
Merkillinen Ruotsin malli
Suomesta käsin on aina ollut vaikeaa ymmärtää Ruotsin sosiaalidemokraattien halua hallita vähemmistöhallituksena, mutta hankkia sille kuitenkin tuki muutamalta tukipuolueelta.
Löfvenin kakkoshallituksessa istuu demarien lisäksi ympäristöpuolue, mutta sen tukipuolueina ovat porvaririntaman vuonna 2019 rikkoneet keskusta ja liberaalit.
Pitkissä ja hankalissa hallitusneuvotteluissa keskustan Annie Lööf sai tammikuun kihlaukseen sovittua 73 puolueelle tärkeää asiaa. Niistä Stefan Löfven on myös pitänyt kiinni – onhan keskustan Lööf sosiaalidemokraattien hallituksen tärkein takuuhenkilö.
Siihen, että Löfvenin hallitus sai ylipäätään määräenemmistön kokoon valtiopäivillä, tarvittiin kuitenkin myös pienen vasemmistopuolueen parlamentaarikot.
Vasemmistolle vain yksi hallitusehto 73 kohdasta
Löfven on pitänyt vasemmistopuolueen tukea aina itsestäänselvyytenä.
Tukensa vastineeksi vasemmistopuolue saneli käytännössä ainoana ehtona, että vuokrasäännöstelyä ei hallituskaudella vapauteta.
Samaan aikaan porvaripuolueiden ehtona oli kuitenkin, että vasemmistopuolueen kanssa ei muutoin yhteistyötä harjoiteta missään muodossa.
Tuoreen puheenjohtajansa Nooshi Dadgostarin johdolla vasemmistopuolue on nyt kuitenkin valmis kaatamaan Löfvenin hallituksen. Puolueen mukaan vuokrasäännöstelyä uusilta asunnoilta ollaan vapauttamassa keskustan toiveiden mukaisesti ja kukaan ei halua keskustella vasemmistopuolueen kanssa heidän ainoasta ehdostaan hallituksen tukemiselle.
Stefan Löfven ja ja keskustan Annie Lööf yrittivät sunnuntaina aamupäivällä vielä tarjota kompromissina vuokrasäännöstelyyn liittyvien ongelmien ratkaisemiseksi uusia heti käynnistettäviä neuvotteluja, mutta vasemmistopuolueelle uudet neuvottelut eivät kelpaa ennen kuin hallitus luopuu julkisesti tavoitteestaan purkaa säännöstelyä edes osittain.
Löfveniä syytetään ”täydellisestä virhearviosta”
Tilanne on kriittinen Stefan Löfvenin hallitukselle. Sosiaalidemokraattien sisälläkin kritiikki on kovaa, Löfveniä syytetään tilanteen täydellisestä väärin arvioimisesta. Pieni 27 kansanedustajan vasemmistopuolue on ottanut Löfvenistä niskalenkin, josta tämän on nyt vaikea päästä irti.
Irrottautuminen vaatisi yhteistyötä vasemmistopuolueen kanssa ja se ei taas käy keskustalle. Yleinen arvio on, että Löfven menee mieluummin uusiin vaaleihin kuin luopuu yhteistyöstä keskustan kanssa. Se voi maksaa sosiaalidemokraateille hallitusvastuun menettämisen.
Porvaririntama haistoi heti verta ja kansallismielisen ruotsidemokraattien johdolla ehdotti Löfvenille epäluottamuslausetta - ja muutamassa tunnissa ehdotuksen takana oli koko oppositio.
Ruotsidemokraatit saattavat pian kelvata hallitukseen
Jos epäluottamus saa enemmistön, Ruotsilla on vaihtoehtoina joko yrittää uuden hallituksen muodostamista tai järjestää uudet vaalit syyskuussa, vuotta ennen seuraavia valtiopäivävaaleja. Sen ratkaisun todennäköisyys kasvaa tunti tunnilta. Tukholmassa puhelimet käyvät tällä hetkellä kuumina, hallituksella on aikaa vielä maanantaiaamuun.
Äänestykseen hallitus haluaa varmistaa kaikkien omien parlamentaarikkojensa läsnäolon, ja Armenian vaalitarkkailumatkalle lähteneet kansanedustajat ovatkin jo paluumatkalla Tukholmaan.
Porvaririntamakin laskeskelee jo mahdollisuuksiaan palata valtaan – ja tällä kertaa sille saattaa kelvata jopa kansallismielisen ruotsidemokraattien tuki.