Ruotsin sosiaalidemokraattien ja ympäristöpuolueen vähemmistöhallitus on kaatunut.
MTV Uutisten Eurooppa-kirjeenvaihtaja Heikki Piuhola kertoo Tukholmasta, ettei yksikään hallitus ole kaatunut aiemmin epäluottamuslauseeseen Ruotsin historiassa.
– 11 kertaa aiemmin on äänestetty hallituksen epäluottamuksesta ja niistä on selvitty, mutta nyt Stefan Löfven kaatui tähän, Piuhola kertoo.
Valtiopäivät antoi pääministeri Löfvenille epäluottamuslauseen äänin 181–109. Piuhola pitää yllättävänä, että 54 edustajaa äänesti tyhjää. Löfvenille tulos on pettymys.
– Varmasti (tulos) on pettymys. Tietenkin se on voitto nyt niille puolueille, jotka epäluottamusta esittivät. Vasemmistopuolue, joka prosessin käynnisti, periaatteessa tuki Löfveniä pääministerinä, mutta ei voinut hyväksyä sitä, ettei Löfven tarttunut puolueen ajamaan vuokrasäännöstelyn purkuun, Piuhola arvioi.
Tiukkoja puheenvuoroja
Ennen äänestystä käytiin tiukkoja puheenvuoroja.
– Esimerkiksi liberaalit, jotka ovat hallituksen toinen tukipuolueista, sanoivat että vasemmistopuolueen vaatimus vuokratukisääntelyasian poistamisesta hallitusohjelmasta on pelkkää poliittista teatteria ja kansan tahdon vastaista, Piuhola kertoo keskusteluista.
– Keskustan Annie Lööf hyökkäsi hyvin suoraan vasemmistopuoluetta vastaan.
Puolestaan äänestyksen järjestämisen takana olleet toimijat viittasivat epäluottamukseen. He sanoivat esimerkiksi, ettei kansalla ole enää luottamusta Löfveniin pääministerinä, koska hän ei ole vienyt vaalilupauksiaan eteenpäin.
Lue myös: Kirjeenvaihtajan kommentti: Pääministeri Löfveniä syytetään täydellisestä virhearviosta – vasemmistopuolue saanut hallituksesta niskalenkin
Kaksi vaihtoehtoa
Koska hallitus sai epäluottamuslauseen, Löfvenillä on viikko aikaa valita kahden vaihtoehdon välillä.
Niin sanotuilla puhemieskierroksilla aletaan valtiopäivien puhemiehen johdolla kartoittaa, kenelle löytyisi tukea uutena pääministerinä. Neuvottelujen tulos voi hyvin olla se, että Löfven jatkaa pääministerinä. Edelliset hallitusneuvottelut Ruotsissa olivat hyvin vaikeat, ja hallitus saatiin kasaan vasta 134 päivän tuumaamisen jälkeen.
Puhemieskierrosten aikana Löfvenin hallitus jatkaa toimitusministeristönä rajoitetuin valtuuksin, mikä voisi vaikeuttaa esimerkiksi koronapandemian hoitamista.
Toisessa vaihtoehdossa Löfven määrää maahan ennenaikaiset vaalit. Tuolloin hän luonnollisesti jatkaa normaalisti pääministerinä vaaleihin saakka. Hallituspuolueista ainakaan ympäristöpuolue ja liberaalit eivät halua ennenaikaisia vaaleja, koska niiden kannatus on alamäessä.