Suomessa eletään parhaillaan voimakasta kirkkotila-ajattelun murrosta. Kirkkotilojen uudistaminen on puhuttanut seurakuntia jo pitkään, sillä niiden käyttöaste on pienentynyt merkittävästi viimeisten vuosien aikana.
– On kyse isosta murroksesta. Suomessa on tällä hetkellä 800 kirkkoa, joista vain muutama on auki joka päivä. Tänä päivänä kirkot ovat usein vain hiljaa ja kiinni. Nyt ne halutaan palauttaa takaisin elämän keskuksiksi, kertoo valmistelutyöryhmässä mukana ollut piispan erityisavustaja Mari Leppänen Turun arkkihiippakunnasta.
Kirkkotilojen käyttöä halutaan tehostaa monipuolistamalla kirkon toimintaa. Uudistuksella kirkko halutaan saada lähemmäksi yhteisöä. Taustalla on muun muassa seurakuntien jäsenmäärien pienentyminen.
– Tulevaisuudessa meillä kirkossa ei voi olla enää niin paljon toimitiloja kuin tällä hetkellä. Siksi elämä halutaan jatkossa keskittää kirkkoihin. Jatkossa kirkossa voidaan nähdä hyvinkin monenlaista, sanoo Leppänen.
Kirkko muuntautui taidegalleriaksi
Varsinais-Suomessa sijaitseva Littoisten kyläkirkko on lähtenyt rohkeasti uudistamaan toimintaansa. Kirkko tukee muun muassa näyttelytoimintaa tarjoamalla taiteilijoille maksuttoman näyttelytilan museoiden ja kaupallisten gallerioiden rinnalle.
– Galleriatoiminta on otettu todella hyvin vastaan. Olen hyvin iloinen tästä. Näen tässä uudistuksessa hyvin paljon mahdollisuuksia. On aika kokeilla uusia asioita, iloitsee Littoisten kirkon kyläpappi Daniel Räsänen.
- Jos olemme tarpeeksi rohkeita, niin uusi ajattelumalli avaa meille vaikka minkälaisia mahdollisuuksia, jatkaa kyläpappi Räsänen innostuneesti.
Galleria Kyläkirkon avajaiset rikkoivat näytteilleasettajien kaikki odotukset. Kirkko täyttyi avajaispäivänään vierailijoista tungokseen saakka.
– Toiminta kiinnostaa selvästi ympäri Suomen. Täällä on näkynyt paljon uusia ihmisiä, jotka eivät normaalisti edes kirkossa vieraile, iloitsee Räsänen.
Kirkon muuntautuminen taidegalleriaksi onkin kerännyt laajalti kiitosta. Etenkin taitelijapiirit ovat ottaneet vastaan tyytyväisinä kirkon kädenojennuksen.
– Galleriat ovat taiteilijoille hyvin kalliita paikkoja. Tästä syystä kaikilla taiteilijoilla ei ole mahdollisuutta pitää niissä näyttelyjä. Nyt kirkko tarjoaa ilmaisen paikan taiteilijoiden käytettäväksi, kertoo Galleria Kyläkirkon ensimmäinen taiteilija, maailmallakin tunnettu kuvataiteilija Merja Ylitalo.
- Tämä oli taitelijan näkökulmasta erittäin mielenkiintoinen projekti. Suostuin heti hankkeeseen. Tämä näyttely tuo tälle kyläyhteisölle lisää yhteenkuuluvaisuuden tunnetta, iloitsee kuvataiteilija Ylitalo.
Oppia Euroopasta
Vaikka kirkkotila-ajattelun murrosta on toivottu jo pitkään, mietityttää kirkkojen tulevaisuus vielä monia seurakuntalaisia. Piispan erityisavustaja Mari Leppänen ymmärtää hyvin tuntemuksia.
– Kirkko on monille ihmisille hyvin pyhä paikka, vaikkakaan siellä ei olisi käynyt pitkään aikaan. Kirkkoon liittyy aina vahvoja tunteita. Jos aletaan puhumaan kirkon uudenlaisesta käytöstä ja siihen liittyvistä remonteista, niin se saattaa ihmisiä pelottaa, kertoo Leppänen.
Kirkkotilan uudistaminen on Suomessa vasta alkutekijöissä. Siksi oppia ja kokemuksia on haettu ulkomailta saakka.
– Maailmalla on lähdetty uudistuksessa liikkeelle siitä ajatuksesta, että on kysytty ensin ihmisten toiveita uudistuksen tavoitteista. On tärkeää ymmärtää mitä ihmiset haluavat kirkolta. Tällä tavoin kirkkotilauudistus on saatu toteutettua monessa paikassa hyvin onnistuneesti. Maailma on täynnä hyvin inspiroivia esimerkkejä, päättää Leppänen.