Kirkkohallitus kannattaa kaupoissa myytävien alkoholijuomien alkoholipitoisuuden laskemista 3,5 prosenttiin. Tämä tarkoittaisi, että keskiolut ja suuri osa siidereistä ja lonkeroista siirtyisi Alkoon.
Kirkko katsoo, että näin uudistuksen sosiaali- ja terveyspoliittiset tavoitteet toteutuisivat parhaiten.
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) julkaisi torstaina alkoholilain uudistuksen lausuntoyhteenvedon. Kirkkohallitus oli yksi lausunnonantajista. Uuden alkoholilain oli määrä tulla voimaan tämän vuoden alusta, mutta voimaantulo on siirtynyt.
STM:n esitysluonnos nostaisi ruokakaupassa myytävän alkoholin prosenttirajan 5,5:een nykyisestä 4,7:stä, eli kaupoissa saisi myydä A-olutta sekä vahvempia siidereitä ja lonkeroa.
Ravintolat saisivat luonnoksen mukaan myydä alkoholia aamuneljään. Alkoholia saisi juoda ravintolassa aamuviiteen asti. Alkon aukioloajat ovat pitenemässä arkisin iltayhdeksään.
Poliisin mukaan se ei selviäisi ilman lisäresursseja
Sisäministeriön poliisiosasto huomautti, että ehdotetut muutokset lisäisivät alkoholihaittoja ja poliisin tehtäviä niin paljon, ettei poliisi selviäisi ilman lisäresursseja. Asiantuntijaorganisaatiot ja terveyspalvelujen tuottajat eivät kannattaneet esitystä. Niiden mukaan uudistuksesta hyötyvät yritykset ja kustannukset jäävät julkisen sektorin kannettaviksi.
Lääkäriseura Duodecim esimerkiksi säilyttäisi nykyiset alkoholilainsäädännön periaatteet, mutta pyrkisi siirtämään alkoholin kulutusta baareihin ja ravintoloihin.
Ammattiliitoista valtaosa moittii lakiluonnosta siitä, että siinä painottuu elinkeinotoiminnan tukeminen kansanterveyden kustannuksella. Liittojen mukaan työllisyysvaikutukset jäisivät vaatimattomiksi.
Elinkeinotoimijat Alkoa lukuun ottamatta suhtautuivat myönteisesti esitykseen. Ne näkivät sen lisäävän kilpailua kotimarkkinoilla ja parantavan kaupan ja ravintola-alan toimintaedellytyksiä. Elinkeinotoimijoiden mukaan esitys vähentäisi alkoholin tuontia ulkomailta ja lisäisi verokertymää.