Kirkkonummen Porkkalasta on löytynyt vanha rahakätkö: lähes 300 kuparikolikkoa 1700-luvulta. Siitä ei ole tietoa, kuka tai miksi rahat on kätkenyt. Kätkön löysivät metallinetsinnän harrastajat.
Petri Ahlroth ja Mikael Salonen olivat toukokuun puolivälissä liikkeellä metallinpaljastimiensa kanssa Porkkalan koulun lähistöllä. Etsintäpäivän päätteeksi Salosen metallinpaljastin antoi kiinnostavan signaalin ison kiven alta.
– Täytyy myöntää, että se oli hämmentävä hetki, kun käänsi sen kiven. Voi herran tähden - mitä täällä onkaan. Myös löytäjä näki vasta sillä hetkellä, mitä siellä on ja oli yhtä hämillään. Siinä äkkiä todettiin, että tähän ei kosketa. On museon heiniä jatkaa tästä eteenpäin, kertaa Petri Ahlroth löytöpäivän tapahtumia.
Lähes 300 kuparikolikkoa
Kiven alle oli kätketty kaikkiaan 294 yhden ja kahden äyrin kuparikolikkoa 1700-luvulta. Kätköä voi hyvällä syyllä kutsua isoksi.
– Tällainen summa on vastannut rengin tai piian neljän vuoden tai neljän kesän palkkaa eli se on tavalliselle ihmiselle ollut aika iso raha siihen aikaan, tietää Länsi-Uudenmaan museon arkeologi Niko Anttiroiko.
Siitä ei ole tietoa, kuka tai miksi rahat on kätkenyt. Todennäköisesti joku lähellä sijainneen Porkkalan kylän asukas. Hän ei kuitenkaan koskaan palannut hakemaan rahojaan.
– Tässä tapauksessa voitaisiin ehkä ajatella, että koska Porkkalan kylä on aika mereinen ympäristö, niin olisiko kätkön tekijä jäänyt merille, pohtii Anttiroiko.
Rahakätköjä löytyy eri puolilta Suomea
1700-luvulla rahojen kätkeminen oli yleinen tapa säilyttää rahaa. Erityisesti sota-aikana kuten pikkuvihan ja isovihan aikaan rahakätköt olivat yleisiä. Porkkalan kätkö on kuitenkin uudempaa perua. Rahakätköjä on eri puolilla maata.
– Niitä ovat tehneet tavalliset ihmiset ympäri maan. Puhutaan sadoista kätköistä, mutta eivät nämä mitenkään jokapäiväinen löytö todellakaan ole, huomauttaa Anttiroiko.
Porkkala on otollinen etsintäpaikka
Pitkän historiansa ansiosta Porkkalan alue on otollinen paikka aarteiden etsintään.
– Kyllä tämä tuntuu koukuttavalta lajilta. Minulla ei itselläni ole edes kunnon etsintävälineitä tällä hetkellä. Täytyy miettiä, paljonko tällaiseen on aikaa panostaa, mutta hauskaa tämä tuntuu olevan, toteaa Ahlroth.
Sen jälkeen kun museo on dokumentoinut rahalöydön, se aiotaan tuoda näytteille Kirkkonummen uuteen kirjastoon.
Arkeologisista löydöistä voi ilmoittaa esimerkiksi Museoviraston Ilppari-palvelun kautta.