Katupölykausi on päässyt toden teolla alkamaan pitkän sateisen jakson vaihduttua aurinkoiseen poutasäähän, varoittaa Ilmatieteen laitos.
Viime viikolla mitattiin ennätyskorkeita katupölypitoisuuksia useissa Suomen kaupungeissa. Pahin tilanne on tyypillisesti ruuhka-aikoina vilkkaasti liikennöidyillä katu- ja tieosuuksilla.
– Katupöly syntyy, kun liikenne nostaa kuivilta kaduilta pölyhiukkasia, jotka ovat lähtöisin hiekoitushiekasta, tien pintojen kulumisesta ja nastarenkaiden käytöstä, Ilmatieteen laitoksen erikoistutkija Pia Anttila kertoo.
Suurin osa katupölystä on hienoksi jauhautunutta asfalttia ja hiekkaa, mutta se sisältää myös nokihiukkasia, autojen renkaista, jarruista ja muista osista irtoavaa materiaalia sekä maaperän mikrobeja. Kevätkaudella seassa on myös siitepölyä.
Lähde: Hengitysliitto
Katupöly voi aiheuttaa terveelle aikuiselle ärsytysoireita, kuten nuhaa ja yskää sekä kurkun ja silmien kutinaa ja kirvelyä. Astmaatikot ja muut ilmansaasteille herkät ryhmät voivat kokea vakavampia terveyshaittoja, kuten astmaoireiden lisääntymistä ja allergiaoireiden pahentumista.
Olosuhteet pölyämiselle jatkuvat otollisina
Sää jatkuu koko maassa aurinkoisena ja poutaisena, joten olosuhteet ovat hyvin otolliset pölyämiselle. Sateen todennäköisyys kasvaa vasta viikon puolivälissä. Katupölyn määrät pysyvät siis korkeina myös lähipäivinä.
– Katupölykausi on jokakeväinen ilmiö Suomen kaupungeissa. Korkeimmillaan pölypitoisuudet ovat yleensä maalis-huhtikuun vaihteessa. Nyt menossa oleva pölyjakso on pari viikkoa etuajassa varhaisen kevään ansiosta, Anttila toteaa.
Koko Suomen ilmanlaadun tilanteen voi tarkistaa Ilmanlaatu.fi-sivustolta.
Lähde: Ilmatieteen laitos